Festival Vector Hack

*

Vector Hack je prvi mednarodni dogodek v celoti posvečen eksperimentalni analogni vektorski grafiki. V sklopu enotedenskega dogajanja, z začetkom v hrvaški prestolnici in zaključkom v Ljubljani teden dni kasneje, bo festival prvič na enem mestu združil umetnike, akademike, hekerje in performerje s področja eksperimentalnih avdiovizualnih umetniških del za osciloskope in laserje.

Program sta s pomočjo umetnika in strokovnjaka za ohranjanje časovnih (time-based) medijev Chrisa King, zasnovala hrvaški večmedijski umetnik Ivan Marušić Klif ameriški zvočni umetnik in izdelovalec zvočnih naprav Derek Holzer.

Pester program praktičnih delavnic, predavanj in AV nastopov je namenjen izobraževanju in spodbujanju širšega občinstva, da se pobliže spozna s področjem ustvarjanja vektorskih avdiovizualnih del, ter o znanstveno in umetnostno-zgodovinskem pomenu teh tehnik od leta 1950 naprej. Vsak od sodelujočih umetnikov se ponaša z edinstvenim umetniškim pristopom v polju vektorske sinteze, dogodek pa bo zagotovo ena izmed redkih priložnost v živo doživeti in spoznati pestrosti vektorske sinteze.

Festival Vector Hack je umetniška iniciativa in mednarodni projekt sodelovanja s podporo Radiona.org/Zagreb Makerspace, Društva Ljudmila in Zavoda Projekt Atol. Ljubljanska edicija je podprta s strani Ministrstva za kulturo in Mestne občina Ljubljana – Oddelka za kulturo.

Sodelujoči:

Alberto Novello

Phil Baljeu

Jonas Bers

Ida Hiršenfelder

Ida Hiršenfelder (beepblip) je zvočna umetnica in arhivistka. Komponira potopitvene psihogeografske zvočne krajine z uporabo analogne elektronike, naredi-sama modularnih sintetizatorjev zvoka, terenskih posnetkov in računalniške manipulacije. Zanima jo bioakustika, eksperimantalna glasba in zvočno prostorjenje. Je članica skupine Jata C, ki raziskuje bioakustiko in zvočne ekologije. Njena samostojna albuma Noise for Strings, Vol. 1 (2019) in Noise for Strings, Vol. 2 (2020) sta izšla pri založbi Kamizdat. Študirala je sonologijo na Kraljevem konservatoriju v Haagu.

Splet: https://beepblip.org/

Zvok: https://beepblip.bandcamp.com/