FriFormaA\V: Noitu - Semantični_Vakum

*

SEMANTIC_VACUUM / SEMANTIČNI_VAKUUM je Noitujevo (Sašo Puckovski) novorazvito avdio-vizualno koncertno delo, ki raziskuje stimulacijo naših običajnih čutil, z namenom, da izzove izkušnjo redkega nevrološkega pojava, znanega kot sinestezija – tj. ko stimulacija ene senzorične ali kognitivne poti vodi do samodejnih neprostovoljnih izkustev v drugi senzorični ali kognitivni poti, kar sproži občutke, ki pod vprašaj postavljajo konvencionalne meje zaznavanja.

Zvočno jedro performansa je vrhunska združitev zvočnega motorja EaganMatrix (Haken Audio) in potenciala sintetizatorja "Expressive E Osmose", da zaznava dotike in ustvarja zvočne skulpture. Z uporabo popolnoma improviziranih, v živo izvajanih zvočnih kolažiranj in tehnik prostorske manipulacije zvoka doseže, da občinstvo potuje sem in tja, čez pragove zaznavnih frekvenčnih območij, nestandardnih sistemov uglaševanja in atonalnih zvenov. Spontano generirane zvočne pokrajine se nenehno širijo in krčijo ter zaobjamejo poslušalce v mikroskopske terene in sintetizirane zvočne fenomene, kjer se sintetično in organsko združujeta in preobražata.

Optični vidik performansa poskuša vzpostaviti globljo povezavo med zvokom in pogledom. Frekvence so razčlenjene in usmerjene v različne pasove, od katerih vsak nadzoruje poseben vizualni element, ki se udejanja v realnem času, kar zabriše mejo med slišanim in videnim. S tem poskuša Noitu ustvariti čudovito zmedo v čutnem sistemu opazovalca.

Za izvedbo zgoraj omenjene optične stimulacije izvajalec uporablja dvokanalno video projekcijo. Prvi kanal projicira na platno ali steno za izvajalcem, drugi kanal pa po meri izdelan optični predmet pretvori v hologramu podobno skulpturo monolita, ki se nahaja med avtorjem in občinstvom. Oba video kanala v realnem času poganja računalnik, na katerem teče okolje MAX/MSP, zaradi česar nastane dinamična igra izbruhov stimulacije mrežnice, ki dopolnjujejo in izboljšujejo zvočno popotovanje.

Performans vabi gledalce, da se podajo onkraj običajnega. Gre za raziskovanje meja zaznavanja, kjer se avdio-vizualno transcendira in ponuja večdimenzionalno čutno izkušnjo vsem, ki ga doživijo.

https://noitu.space

Produkcija: KUD Mreža / FriFormA\V, Ljubljana
Program kurirata: Nataša Serec & László Juhász
Koprodukcija: Inštitut ON Rizom, Ljubljana
Partner: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, Osmo/za, Ljubljana
Grafično oblikovanje: Urša Rahne
Koncertni cikel FriForma podpirata Ministrstvo za kulturo RS & MOL – Oddelek za kulturo

Sodelujoči:

NOITU (Sašo Puckovski)

Pod umetniškim psevdonimom NOITU se predstavlja meddisciplinarni umetnik Sašo Puckovski, rojen 1986 v Skopju, Makedoniji. Trenutno živi in deluje v Ljubljani. Posebej ga zanima prekrivanje fizičnega in virtualnega, pri čemer zamegljuje meje med zvočno, vizualno in interaktivno umetnostjo. Njegovo trenutno umetniško delovanje se vrti okoli prostorskih intervencij in ustvarjanja imerzivnih interaktivnih izkušenj, ki združujejo zvok in sliko. Prav tako nenehno raziskuje različne pristope k zvočnemu performansu in zvočni improvizaciji. Noitujeva zvočna produkcija je lahko zelo raznolika, pogosto vključuje skrbno izdelane zvočne teksture in liminalne zvočne skulpture, ki jih občasno dopolnjujejo sinkopirane ritmične strukture z nepredvidljivimi časovnimi oznakami. Pri nastopih v živo običajno raziskuje pragove slušnega zaznavanja, nestandardne sisteme uglaševanja in predvsem zabrisane zvočne barve.

S podporo: