Alexandros Kontogeorgakopoulos | Haptic Fader

*
*

Haptični fader je force-feedback drsni potenciometer, ki omogoča vključevanje čuta tipa v digitalne glasbene instrumente in naravnejši stik z elektronsko zvočno opremo. Haptični fader je bil tekom večletnega akademskega in umetniškega raziskovanja oblikovan in razvit za uvajanje glasbenikov, zvočnih umetnikov, medijskih umetnikov in interaktivnih oblikovalcev v haptiko – polje, do katerega so imele prej dostop zgolj redke institucije.

Je edina cenovno dostopna haptična naprava za splošno rabo, ki temelji na odprtokodni strojni opremi in odprtokodnih elementih programske opreme za ustvarjalne skupnosti. Ustvarjalca naprave, dr. Edgar Berdahl in dr. Alexandros Kontogeorgakopoulos sta z delavnicami in predstavitvami gostovala na več mednarodnih konferencah, univerzah in dogodkih za širšo publiko, kot je npr. festival Ableton's Loop. Skozi leta so bile različne verzije naprave uporabljene v kompozicijah in avdiovizualnih perfromansih v ZDA in Evropi.

Na delavnici bodo udeleženci sestavili lasten haptični fader in se naučili programiranja enostavnih haptičnih interakcij v vizualnih programskih okoljih Max in Pure Data. Udeleženci ne potrebujejo predhodnih izkušenj z elektroniko in digitalnim izdelovanjem. Izkušnje s programiranjem so zaželene, a niso nujno potrebne. Udeleženci naj za programiranje naprave s seboj prinesejo prenosni računalnik in vnaprej namestijo Max (brezplačen prvih 30 dni) in Pure Data.

Sodelujoči:

Alexandros Kontogeorgakopoulos

Alexandros Kontogeorgakopoulos je akademik, glasbenik in umetnik, ki s svojim teoretskim raziskovanjem in umetniško prakso deluje na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. Je izredni profesor na Fakulteti za umetnost in oblikovanje v Cardiffu ter soustanovitelj transdisciplinarnega laboratorija znanosti in umetnosti oneContinuousLab​.

Luka Frelih

Luka Frelih je računalniški programer in umetnik, heker s posebnim zanimanjem za prosto programje in snovalec spletnih strani. Bil je ustanovni član Ljubljanskega laboratorija za digitalne medije Ljudmila in je danes predsednik Društva Ljudmila. Sodeloval je pri veliko projektih, ki povezujejo tehnologijo in umetnost, skrbi pa tudi za Ljudmiline 3D-tiskalnike.