Saša Spačal | Bralnik Svetlobe

*

➤ Saša Spačal: Bralnik svetlobe
Delavnica izdelovanja fizičnega vmesnika za sprožanje zvoka s svetlobo

➤ Udeleženci delavnice bodo izdelali preprost fizični vmesnik za sprožanje zvoka s svetlobo. Bralnik svetlobe sestavljata mehanski del, ki omogoča nadzor svetlobe s preluknjanimi diski, in elektronski del sestavljen iz dveh integriranih vezij, ki generirata zvok glede na svetlobno jakost. Za delavnico je potrebno osnovno znanje spajkanja in iskrica v očeh! Tehnološki princip, ki poganja Bralnik svetlobe, je bil uporabljen pri umetniškem delu Mycophone_unison, ki ga je mogoče videti tudi v sledečem videu: https://vimeo.com/205934235.

➤ PRIJAVA: Udeležba na delavnice je brezplačna, zelo zaželjeno je znanje spajkanja. Končni izdelek ostane v vaši lasti. Število mest omejeno, prijave sprejemamo na delavnice@projekt-atol.si do zapolnitve mest. Pri izvedbi delavnic sledimo priporočilom NIJZ.

Delavnice, ki jih izvajamo v okviru projekta konS, predstavljajo serijo razburljivih in navdihujočih raziskovanj, učenja in ustvarjanj. Izvajamo jih, da bi bolje razumeli najsodobnejša dognanja v znanosti in novih tehnologijah, ki jih preko raziskovalne umetnosti premišljamo za posameznika in družbo. Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti.

Produkcija: Zavod Projekt Atol. Delavnica je bila razvita v okviru projekta konS. konS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

https://kons-platforma.org/

 

Sodelujoči:

Saša Spačal

Saša Spačal je intermedijska umetnica, ki deluje na presečišču bioarta in intermedijske umetnosti. Njena dela so bila predstavljena na številnih mednarodnih razstavah in festivalih kot so International Triennial of New Media Art 2014, Peking; Enter 5: Datapolis, Praga; AmberFest’11: Next Ecology, Istanbul; De:sonanz 2012, Skopje; Device_art 4.012., Zagreb; Device_art 4.013, Praga; Enter 6: Biopolis, Praga; MFRU_KIBLIX: When Worlds Collide, Maribor; Sculpture Today: Performative Bodies and Spaces, Celje; Haip festival, Ljubljana. Trenutno razvija več različnih projektov, ki se fokusirajo na raziskovanje vmesnikov med tehnološkimi in biološkimi organizmi v sodelovanju z Galerijo Kapelica, Multimedijskim centrom Kibla in Ljudmilo, laboratorijem za znanost in umetnost.
Njeno delo se fokusira na postčloveško okolje, kjer človeška bitja obstajajo in delujejo kot eden izmed elementov v ekosistemu in ne kot suveren. S tem se opušča kartezijanski sistem in sprejema dejstvo, da se je področje tehnologije razširilo ne samo od hardvera na softver, ampak tudi do t. i.wetware ali mokre opreme, od koder posledično izvirajo hibridni pojavi mehanske, digitalne in organske logike delovanja.
Na področju interaktivne vizualizacije in zvočnega oblikovanja razvija strategije za uporabo fizičnih vmesnikov za generiranje zvoka kot članica Theremidi Orchestra. V sodelovanju z Ido Hiršenfelder razvija iniciativo ČIPke, ki raziskuje delovanje žensk, aktivnih na področjih znanosti, tehnologije in medijske umetnosti ter zagotavlja ženskam prijazen hackerspace prostor v okviru Rampa laboratorija.

S podporo: