Robertina Šebjanič & Gjino Šutić + Veronica Liebl | aqua_forensic

*

-------------- Predstavitev projekta aqua_forensic --------------
Robertina Šebjanič & Gjino Šutić z gostjo Veroniko Liebl (Ars Electronica)

Umetnika in raziskovalca Robertina Šebjanič (Ljubljana) in Gjino Šutić (Zagreb/Dubrovnik) bosta pripravila predavanje na temo nevidnega onesnaževanja voda in predstavila projekt aqua_forensic. Na predstavitvi bo sodelovala tudi posebna gostja Veronika Liebl, vodja rezidenčnih programov festivala Ars Electonica.

Veronika Liebl bo predstavila delovanje festivala Ars Electonica in rezidenčne programe kot so EMAP/EMARE, v sklopu katerega je nastal tudi projekt aqua_forensic. Spregovorila bo o uporabi državljanske znanosti (citizen science) ter o njenem pomenu za ozaveščanje javnosti. Njeno raziskovanje in področje dela sta osredotočena predvsem na umetniška in znanstvena sodelovanja, kjer je zasnovala in vodila številne obsežne partnerske pobude.

Umetnika in raziskovalca Robertina Šebjanič in Gjino Šutić bosta skozi poglobljeno predavanje predstavila knjigo umetnika, podrobno ozadje raziskave v sklopu rezidenčnega programa in potek umetniško-znanstvenega projekta aqua_forensic.

Šebjanič & Šutić s projektom aqua_forensic obravnavata očem nevidno, a vseprisotno onesnaževanje svetovnih voda z nevidnimi kemičnimi onesnaževalci (težke kovine, olja, antibiotiki, ostanki fitofarmacevtskih sredstev), ostanki industrijske proizvodnje in človeške potrošnje, in odpirata razpravo o človeški empatiji do (pod)vodnih habitatov. Delo aqua_forensic torej odpira vprašanja o t.i. akvuaformingu v obdobju Antropocena in o človeškem odtisu na vodah; predvsem pa postavlja ključno vprašanje: Kako oceani čutijo naše delovanje?

----------------------------------------------------------------------

Projekt aqua_forensic (2018) je nastal v produkciji Ars Electronice, v sklopu rezidence EMAP/EMARE, in ob podpori Zavoda Projekt Atol (SI), UR Instituta (HR), Zavoda Sektor (SI), Čistoće Dubrovnik (HR), Mestne občine Ljubljana, Ministrstva za kulturo RS in Ministrstva za kulturo RH ter programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Od l. 2018 je bil projekt aqua_forensic razstavljen / predstavljen: Ars Electronica festival,Linz; WRO Biennale, Wroclaw; Mirage Festival, Lyon; Impact,Utrecht; GOGBOT, Enschede; Švicarija, Ljubljana; Ars Electronica Export @ DRIVE, Berlin; Bandits-Mages, Bourges

 

 
Sodelujoči:

Robertina Šebjanič

Umetnica in raziskovalka Robertina Šebjanič v svoji ustvarjalni praksi poglobljeno reflektira človeška poseganja v (vodna) okolja ter o družbenopolitičnih in ekonomskih strukturah, ki temeljijo na principu rasti proizvodnje in potrošnje. Njena dela so interdisciplinarna, poetična, hkrati pa močno povezana z znanostjo in drugimi področji družbenega delovanja. V svoji analizi antropocena in njegovega teoretičnega okvira umetnica uporablja izraza "aquatocene" in "aquaforming" za označevanje človekovega vpliva na vodna okolja. Za svoje ustvarjanje je prejela številna priznanja, mdr. Honorary mention Prix Ars Electronica, Starts Prize, Falling Wall winner, Re:Humanism in druge.
http://robertina.net

Gjino Šutić

Gjino Šutić je biotehnolog, umetnik, inovator in pedagog. Je ustanovitelj in direktor UR inštituta in Gen0 Industries (Zagreb/Dubrovnik), ki izvaja raziskave na številnih področjih znanosti in umetnosti novih medijev.
http://ur-institute.org/

Veronika Liebl

Veronika Liebl je direktorica Evropskega povezovanja, organizacije in financ pri festivalu Ars Electronica. Njeno delovanje je osredotočeno predvsem na umetniška in znanstvena sodelovanja, kjer je zasnovala in vodila številne pobude kot je na primer European Digital Art and Science Network. Trenutno vodi evropske projekte sodelovanja festivala Ars Electronica na področju raziskav in izobraževanja kot sta STARTS Prize in European ARTificial Intelligence Lab.
https://ars.electronica.art

S podporo: