Frikšn bar #11 | 'Pripovedi divjine'

*

Tokratni Frikšn bar se bo navezoval na zadnji projekt Špele Petrič - "Fitokracija: Pripovedi divjine" - participatorne ekpedicije v (urbano) naravo, ki preko hibridnih orodij, ustvarjenih prav za ta namen, omogoča vstop v mnoštvo pogledov na rastlinsko. Špela se sicer v svojem ustvarjalnem delu loteva vprašanj, kako misliti rastlinsko v vsej svoji rastlinski raznolikosti in kakšen je naš odnos do rastlinskega in narave nasploh. Tema je kompleksna, v času nestabilnih klimatskih in družbenih razmer pa tudi vse pomembnejša, zato bomo na pogovoru soočili več različnih pogledov in se pogovarjali o značilnostih upravljanja z okoljem v slovenskem prostoru ter se dotaknili vprašanj naravovarstva, kmetijstva in gozdarstva, urbanega in ruralnega pogleda, tradicionalnega odnosa do narave in njene romantizacije, nacionalnih mitov in simbolov, turizma, globalne narave in biodiverzitete.

Mnenja se bodo trla med umetnico Špelo Petrič, profesorjem socialne antropologije dr. Bojanom Baskarjem in naravovarstvenico Tino Trampuš.

[FRIKŠN BAR]
Obstajajo teme, ki so tako zapletene in težavne, da se je kljub njihovi usodni pomembnosti o njih skoraj nemogoče pogovarjati. Nekaterih stvari ni mogoče ujeti v pogled, za nekatere še nimamo primernih besed. Lahko o njih razmišljamo, ne moremo pa jih še imenovati. Umetniki in znanstveniki pogosto stopajo čez meje znanega in tipajo čez meje možnega. Sami, pred vsemi nami.

V nizu neformalnih pogovorov v redakciji Kapelice, Rampe in BioTehne se v klubskem vzdušju na Kersnikovi srečujemo z izjemnimi posamezniki, ki s svojim raziskovanjem stopajo po robovih umetnosti, znanosti in možnih tehnologij. Govora bo o njihovih delih v nastajanju in spoznanjih, ki jih vznemirjajo. Dotikamo se tem, ki niso za vsakogar.

Dogodek je del mednarodnega projekta DITOs (Doing It Together Science / Soustvarjamo znanost, http://togetherscience.eu/) / Podpora: Evropska komisija – Obzorje 2020

So-organizacija: Zavod Projekt Atol

Projekt Špele Petrič: Fitokracija: Pripovedi divjine je podprt s strani Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Akademije za umetnost Vilnius

S podporo: