Esta Matković | Branje scenarija

*

"Branje scenarija"
V Ljubljani bo v kontekstu Osmo/Za Esta predlagala branje scenarija, delo v nastajanju samoorganiziranega bivanja. 'Branje scenarija', besedilo, ki ga bodo izvajalci glasno prebrali. To je bralni performans. Osnova performansa je umetničina knjiga, dokumentacija z njenimi ljubimci na teme ljubezni, intimnosti, meja, queer prostora, feminističnega pristopa, ugibanja, oblikovanja zakonodaje, pogodbenega prostora, prepustnosti z občinstvom itd.
Knjigo je objavila septembra 2017 (izdajatelj: a.pass).

Z veseljem bo srečala znane obraze v tem skupnem trenutku doživljanja branja.

"Njena prisotnost je velik del dela. Zanima me, kako se približuje ideji o pogodbi kot prostoru (skupnem prostoru). Vse to izhaja iz njenega ozadja v polju arhitekture in je morda eden bolj impresivnih vidikov dela. V odnosu z ljudmi, kot je Sylvia Wynter, njen projekt začenja razvijati Foucaultevsko biometrično mrežo, ki je zahodna (moška) struktura, iz katere je izgrajena naša družba (in znotraj katere obstaja intimnost). S tem delom se nenadoma omogoča povezava z referencami iz del feminističnih / nebelih pisateljev in teoretikov, saj je delo v začetku tako mikro, toda sama ideja intimnosti skozi administrativno / birokratsko širi prostranost njenega možnega vpliva. Gre za drugačno prakso, v kateri sama umetnica ni v središču pozornosti, temveč del celote. Impresivno. Ranljivo in transparentno. "

Huib Haye van der Werf o knjigi.
(kustos za TAAK in vodja umetniškega programa na akademiji Jan van Eyck)

Sodelujoči:

Esta Matković je raziskovalka, socialna koreografinja in arhitektka.
Nazadnje je bila leta 2017 v študijskem programu postmasters pass .a (napredne performativne in scenografske študije) v Bruslju. Leta 2015 je v Kölnu zaključila magistrski študij na področju diseminacije plesa. Pred tem je leta 2011 v Ljubljani zaključila magisterij arhitekture. Njeno delo vedno temelji na socialni koreografiji prostorov. V Kölnu se je vse bolj povezovala s socialno koreografijo in razmerjem med vesoljem in telesom. "A.pass" okolje je podprlo postavljanje idej na njeno telo, lastne izkušnje, umetniški proces, podoben laboratorijskim morskim prašičkom, ki se predvsem ukvarja z intimnostjo, mejami, pogodbami, socialno fikcijo, performativnostjo itd.

Njeno zadnje delo je bil enoletni proces, ki je bil podoben laboratorijskemu odnosu z njenimi ljubimci. Z ustvarjanjem razdalje s samim seboj to delo omogoča proces, ki opazujec vsakodnevno življenje in tako razkriva njegove mehanizme. Trenutno dela z dokumentacijo kot performativnim materialom v nekaterih sodobnih umetnostnih prostorih.