Mastodon in Toot.si

*

Mastodon je trenutno največje svetovno svobodno in decentralizirano mikroblogersko omrežje, temelječe na odprti kodi. Projekt nima centralnega strežnika, temveč je mreža več kot 3000 neodvisnih vozlišč (instance). Te omogočajo življenje in povezovanje raznolikim skupnostim, katerih člani so svobodni, da odločajo o pravilih mreženja. Uporabnikov je že več kot milijon in pol.

Luka Prinčič (Kamizdat/Ema Nat) bo predstavil širši kontekst in trenutni razvoj decentraliziranih in federiranih omrežij (Fediverse & The Federation), bolj podrobno Mastodon projekt in slovensko Mastodon vozlišče Toot.SI. Ta instanca je nastala jeseni 2017, vendar še vedno čaka na slovenske uporabnike. Družbeno mreženje je lahko spet svobodno in naše!

Ljudmilin prosti termin (LPT) je posvečen prosti programski in strojni opremi, prosti kulturi in skupnostnim, oblikovanim okoli prostih načel in rešitev. Ob torkih zvečer v dvorani OSMO/ZA se prosti termini začnejo s tematskim predavanjem, nato pa sledijo debata, izmenjava izkušenj in druženje.

Če imate predlog za temo ali predavatelja, ki bi ga bilo dobro gostiti na prostem terminu, vas prosimo, da nam ga sporočite na info@ljudmila.org.

Sodelujoči:

Luka Prinčič

Luka Prinčič je glasbenik, performer in intermedijski umetnik. Ustvarja računalniško podprto elektronsko in eksperimentalno glasbo, potopitvene zvočne pokrajine, glasbo za oder in video. Izstopajoče je njegovo sodelovanje v plesnih projektih z avtorji, kot so Maja Delak, Matija Ferlin ali Maja Smrekar, z Majo Delak nastopa tudi v duu Wanda & Nova deViator. V zadnjem času je izdal odmevni plošči Requiem To The Future in Albatross EP in zaključil serijo avdiovizualnih performansov Razpoke vmesnika. Vodi Kamizdat, spletno založbo za raziskovalno elektronsko glasbo, v vsem tem, založniškem, raziskovalnem in ustvarjalnem delu ves čas razmišlja svojo vlogo v umetniškem družbenem sistemu.