Jaša Bužinel & Blaž Pavlica | I AM BIENT

*

Dvojec, poznan kot vodilna sila serialke Cosmic Sex in oddaje Partijska linija na Radiu Študent, se po predlanskem ambientalno-eksperimentalnem setu v Pritličju ponovno predstavlja v svoji “neklubski” različici. Tokrat pripravljata avdiovizualni DJ set I AM BIENT, v katerem spajata in raziskujeta potenciale tradicionalnega digitalnega didžej seta ter žive manipulacije analognih video signalov, ustvarjajoč čutno intenzivno doživetje zvoka in podob.

I AM BIENT predstavlja umestitev didžej seta kot tradicionalno klubske oziroma radijske forme v “galerijski” kontekst. Naslavlja aktualno razumevanje ambientalne glasbe in njenih še vedno aktualnih konotacij nekakšne zvočne kulise, ki se plete v ozadjih naših življenj. Poslušalca oz. gledalca sooča z vprašanjem; je “ambient” mogoče postaviti v prvi plan in mu prisluhniti aktivno?

Jašev izbor predstavlja presek različnih obdobij “nefunkcionalnih”, eksperimentalnih oziroma ambientalnih glasb na presečiščih starega in novega ambienta, drona, teksturno bogatega hrupa, elektronike 70. in 80. let, zvočnega dizajna, terenskih posnetkov, konkretne glasbe in drugih fragmentov glasbene dediščine. Zvok dopolnjujejo nepredvidljive real-time video feedback manipulacije, neposredni produkt Blaževega odzivanja na glasbo.

“L'ambient, c'est moi.”

Sodelujoči:

Blaž Pavlica

Blaž Pavlica je programer, audio-vizualni umetnik, zvočni inženir in DJ, ki trenutno živi in dela v Utrechtu. Zanimajo ga generativne tehnike ustvarjanja vizualij in glasbe, live-coding in prostorski zvok. Vodi radijsko oddajo o elektronski in klubski glasbi, ustvarja eksperimentalno in klubsko glasbo, glasbo za plesne predstave in filme ter žive vizualije za različne koncerte, performanse in spletne dogodke. Vodil in zasnoval je dve kreativno tehnični delavnici. V zadnjem letu je live-codal na številnih mednarodnih dogodkih.

Jaša Bužinel