Miran Hladnik | Wikipedija za aktivne državljane

*

𝗗𝗔𝗧𝗨𝗠: ponedeljek, 29. marec 2021 | 18.00–20.00
𝗠𝗘𝗡𝗧𝗢𝗥: dr. Miran Hladnik
𝗟𝗢𝗞𝗔𝗖𝗜𝗝𝗔: spletni prenos
𝗣𝗥𝗜𝗝𝗔𝗩𝗘: delavnica@ljudmila.org

Delavnica se bo dotaknila spretnosti iskanja po Wikipediji, namenjena bo bolj tistim, ki bi želeli vanjo posegati: objavljati ali popravljati gesla, nalagati slike (na Wikimedia Commons) in besedila (na Wikivir, na Wikiknjige), voditi projekte in šolske ure (Wikiverza). Ponotranjiti moramo temeljne principe Wikipedije (predanost konceptu odprtega znanja in odprte kulture, sodelovalnost, mednarodnost, transparentnost), se držati dogovorov wikiskupnosti (ti se sklepajo Pod lipo) in obvladati wikijezik.

Za zgled se bomo lotili kake geselske škrbine ali članka po predlogu iz publike in se ob delu spoznavali s strukturo wikistrani (poglavja gesla, iztočnica, infopolje, viri, linki, kategorije, pogovorna stran, historiat, interwikiji, wikipodatki), kako delati odstavke, povezave, opombe, sezname. Za vajo bomo naložili še kak posnetek in si zadali domače naloge.

Prijava:

Udeležba na delavnici je brezplačna, število mest je omejeno. Prijave sprejemamo do 𝟮𝟲. 𝗺𝗮𝗿𝗰𝗮 na: 𝗱𝗲𝗹𝗮𝘃𝗻𝗶𝗰𝗮@𝗹𝗷𝘂𝗱𝗺𝗶𝗹𝗮.𝗼𝗿𝗴. V prijavi navedite svoj ime in priimek ter svoj telefonski kontakt.

Sodelujoči:

Miran Hladnik

Miran Hladnik, literarni zgodovinar, redni profesor za slovensko književnost na Oddelku za slovenistiko FF UL, raziskuje kvantitativne lastnosti slovenskih pripovednih žanrov, feljtonistiko in spletne oblike pismenosti ter predava o njih. Objavil je knjige o povesti, slovenski kmečki povesti, slovenskem zgodovinskem romanu, trivialni literaturi, jezikovni priročnik za turiste, učbenik strokovnega pisanja, kritično izdajo zbranega dela pesnika Alojza Gradnika in še kaj. Na internet postavlja slovensko leposlovje, ureja Slavistično revijo, diskusijski forum Slovlit in sodeluje na Wikimedijinih spletiščih. Svoja besedila in fotografije objavlja na spletu pod licencami creative commons.

 
S podporo: