David Bird & Valérie Wolf Gang | Hypnagogia

*

Zvočno-vizualno sodelovanje med skladateljem Davidom Birdom in vizualno umetnico Valérie Wolf Gang odraža zanimanje za zavedno, oz. nezavedno v kontekstu znanstvene raziskave, na osnovi katere snujeta svoje delo. Pri tem se ozirata na izkušnjo posameznika in preko njegovega izkustva prideta do skupnih rezultatov, ki s pomočjo tehnologije odražajo bolj objektivno prizmo, hkrati pa predvsem umetniško vizijo. Če je David Bird osredotočen na zvočno upodabljanje odnosa med individualnim in kolektivnim, se Valérie Wolf Gang sicer ukvarja tudi s problematiko družbenih konfliktov, pogojenih s politično dejavnostjo. Njuno sodelovanje nas vodi v umetniško preseganje znanstvenega in oblikuje svojstven pogled naprej, ki ga znanost še ni dosegla.

Hypnagogia je avdio / vizualna izvedba Davida Birda in Valérie Wolf Gang. Hipnagogična regresija ali flashback je psihološki pojav, ko ima posameznik nenadno, ponavadi močno izkušnjo ponovnega doživljanja nekega dogodka ali elementov preteklega dogodka . Izraz se uporablja predvsem v primeru nehotenega spomina ali spomina, ki je tako intenziven, da oseba "znova" doživi izkušnjo, ne more pa je v celoti prepoznati kot spomin in ne nekaj, kar se dogaja v "realnem času". Delo Hypnagogia izraža prizadevanja k zamisli tehnološko sprožene hipnagogične regresije in združitvi hipnagogičnih konceptov s porajajočimi se tehnologijami snemanja sanj in spomina. Hypnagogio je navdihnila raziskava nevroznanstvenika Yukiyasuja Kamitanija in njegovih kolegov na Advanced Telecommunications Research Institute International v Kyotu. V Kamitanijevi raziskavi so posamezniki umeščeni med skenerje fMRI, medtem ko naprava spremlja delovanje njihovih možganov med spanjem. V povezavi s tem so raziskovalci razvili vizualni dekoder na osnovi algoritmov, namenjenih strojnemu učenju, ki so bili vzpostavljeni za klasifikacijo vzorcev možganske aktivnosti, zabeleženih pri udeležencih v stanju budnosti in so jih primerjali z aktivnostmi možganov, ki so jih zbrali med spanjem. Ta proces je dal raziskovalcu možnost, da grobo oblikuje podobe sanj udeležencev, ki temeljijo na tistih, nastalih v času budnosti. Bird in Wolf Gang bo spojila nastali zvok/video z estetiko klinične tehnologije, da bi raziskala dvoumno domeno sanj in spomina, tako kot prihodnost, v kateri je tehnologija zmožna posredovati sanje, spomin in budno življenje.

David Bird je skladatelj in multumedijski umetnik, ki je po zaključenem študiju na Oberlin College and Conservatory izobraževanje nadaljeval na Columbia University, kjer študira še danes. Njegovi profesorji na tej univerzi so bili doslej : Georg Friedrich Haas, George Lewis in Fred Lerdahl. Poleg študija se je udeležil tudi več delavnic na Stanford University, IRCAMu, American Conservatory v kraju Fontainebleau in delavnici Creative Dialogue v Helsinkih. Na njih je sodeloval s skladatelji, kot so : Rebecca Fiebrink, Chaya Czernowin, Allain Gaussin, François Paris, Franck Bedrosian, Kaija Saariaho, Anssi Karttunen in David Poissonnier. Bird se ukvarja tudi s poučevanjem in raziskovanjem, za svoje delo pa je prejel številna priznanja: je zmagovalec Eklekto Genève Commissioning Competition, BMI Student Composer Award, Nouveaux Classical Project Commissioning Competition, Fontainebleau Composition Award D2 Tower Paris, CIRM Nica, Columbia University Dean’s Fellowship, Oberlin Conservatory / Kennedy Center Performance Competition, Oberlin Conservatory of Music Deans Scholarship, priznanj pa je prejel še več. Pri svojem delu pogosto uporablja elektroniko v realnem času, z namenom, da bi ojačal razmerja med akustičnimi in elektronskimi inštrumenti. Raziskuje dramatični potencial na področju elektroakustike in mešanih medijev, pri tem pa izpostavlja odnose med tehnologijo in posameznikom. Sodeloval je na glasbeni delavnici MIR (music information retrieval) na CCRMA v Stanfordu, bil pa je tudi rezidenčni skladatelj v Atlantic Center for the Arts v kraju New Smyrna Beach na Floridi in v Banff Centru v Alberti v Kanadi ter pri drugih inštitucijah. Letos je gostoval pri KulturKontakt Austria, kjer je nastalo delo House of Wires. Njegova dela so bila izvedena na festivalih kot je Festival MATA v New-Yorku, Wien Modern na Dunaju, festival SPOR v kraju Aarhus, Manifeste IRCAM v Parizu, Kennedy Centru v Washingtonu in drugih.

Valerie Wolf Gang, MA, je slovenska vizualna umetnica in filmarka. Njena dela se osredotočajo na ideje človeških izkušenj, kot so vidiki zavesti in odraz družbenih konfliktov, ki izhajajo iz političnih predpisov in omejitev. Pogosto se udeležuje mednarodnih umetniških rezidenc, kjer raziskuje in producira nova umetniška dela, ki so inspirirana z lokalno in mednarodno kulturno sceno. Njena dela so bila razstavljena v številnih galerijah doma in v tujini, za njih pa je prejela različne nagrade in mednarodne štipendije. Je članica umetniškega kolektiva Spielraum Ensamble, raziskovalne enote Famul VideoLab in Društva slovenskih režiserjev. Je ustanoviteljica UV Arthouse, ki producira eksperimentalne filme, video instalacije in raziskuje področje novih medijskih tehnologij in interaktivnih multimedijskih del. Poleg njene raziskovalne in umetniške prakse predava o video umetnosti in eksperimentalnem filmu v sodelovanju z različnimi institucijami, prav tako pa je študentka na doktorskem programu podiplomske šole Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Od leta 2018 je zaposlena na ‘Institute of Fine Arts Vienna’, kjer sodeluje na triletnem projektu ‘Geneology of Amnesia’ z dunajsko akademijo ‘Akademie der bildenden Künste Wien’.

Produkcija FriFormA\V: KUD Mreža, kudmreza.org
V sodelovanju z: Osmo/zo (Zavod Projekt Atol, Zavod Delak, Društvo Ljudmila)
Vstopnina: 5€

 

S podporo: