Fotogalerija

Katja Goljat, Matjaž Rušt

Is it working? | Tilen Sepič, Alexandros K. & Odysseas : Kozmični dež & 1/x

*
*
*
*

Dogodek je organiziran v okviru mednarodnega festivala umetnosti, znanosti in tehnologije A dela?.

Urnik osmo/za:
Sreda & petek: 13.00–17.00
Četrtek: 10.00–14.00

Tilen Sepič, Kozmični dež (svetlobno-zvočna instalacija – projekt v razvoju, 2020)

Kozmični dež umetnika Tilna Sepiča je projekt v razvoju, ki bo premierno predstavljen jeseni 2020. Svetlobno-zvočno instalacijo sestavlja napeta mreža, ki povezuje LED-svetlobne enote in motorizirane kinetične elemente. Svetloba in gibanje, ki povzroča zvok, sta posledica signalov iz mionskih detektorjev, razvitih po zgledu Cosmic Watch, prosto dostopne tehnologije za zaznavo mionov, ki je bila razvita na inštitutih MIT in WiPAC (ZDA) ter NCBJ (PL) za nadgradnjo nevtrinskega observatorija IceCube na Antarktiki.

Mioni so očem nevidni delci, ki na Zemlji nastajajo v zgornjih plasteh ozračja ob naletu »kozmičnih žarkov« – visokoenergijskih delcev, ki izvirajo iz vesoljskega prostora, večinoma izven našega Osončja. Instalacija Kozmični dež naravni fenomen vizualizira v abstraktnem in minimalističnem jeziku svetlobno-zvočne instalacije. Izrazito materialna reprezentacija kozmičnih delcev v obliki svetlobnih in zvočnih impulzov bo gledalcu omogočala čutno izkušnjo fizikalnih in kozmičnih dogodkov, ki so vse okoli nas, a so našim čutilom nedostopni.

Produkcija: Društvo Ljudmila – laboratorij za znanost in umetnost

Podpora: Razvoj projekta v okviru konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost.

Partnerji #konS: Kersnikova, Aksioma, Projekt Atol, Cona Zavod, @ LJUDMILA, MKC Maribor, LokalPatriot, Univerza v Novi Gorici, MC Velenje.

Projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost se je na podlagi javnega razpisa uvrstila v izbor za izvedbo operacij v okviru mreže »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Operacija je sofinancirana s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj EU.

Tehnična pomoč, izdelava vezij ter programiranje: Luka Frelih, Staš Vrenko, Brane Ždralo

Zahvala: Inštitut Jožef Stefan (Prof. Dr. Peter Križan, Dr. Andrej Gorišek), Dadamachines (Johannes Lohbihler), Miro Križman

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Alexandros Kontogeorgakopoulos & Odysseas Klissouras, 1/x (svetlobno-zvočna instalacija, 2020)

1/x je svetlobna in zvočna instalacija na presečišču umetnosti in znanosti, ki temelji na singularnosti funkcije 1/x. Sistem uteženih recipročnih funkcij ustvarja bliske svetlobe in zvočne dogodke, ob tem pa vzpostavi dodatno singularno točko, ki obrne prostor-čas kavzalnosti sistema. V okolici singularnih točk teh funkcij se vzpostavi možnost intenzivne izkušnje, ki gledalcu omogoča, da se potopi v dramatično okolje, vzpostavljeno s časovnimi premicami svetlobe in zvoka na mikro- in makronivoju.

Več na: https://onecontinuouslab.net/projects/

Produkcija: oneContinuousLab, Fakulteta za umetnost in oblikovanje v Cardiffu.

Dogodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

With:

Tilen Sepič

Tilen Sepič (1984) is a multidisciplinary artist and designer working in the fields of new media, light art, design of lighting objects, and audio-visual light installations. In his work he supports the open-source and DIY culture. With light-sound kinetic installations and light-based products he regularly participates in light festivals and exhibitions, both home and abroad: Vinterljus Festival of Lights (Linkoping, SE, 2019), IZIS (Portorož, 2019), Ventura Future (Italy, 2019), Responsive 2019 (Canada, 2019), Interference Tunis Light Art Project (Tunis, 2018), Design without borders (Budapest, 2018), Centre for Creativity (Maribor, 2018), Collumina Light Art Project and EVI Lichtungen Light Festival (Köln and Hildesheim, Germany, 2018), Visualia (Pulj, HR, 2017), Bella Skyway (Poland, 2015, 2016), Lumina Festival (Portugal, 2013, 2015, 2016), Lighting Guerrilla (2013, 2014, 2019).

Alexandros Kontogeorgakopoulos

Alexandros Kontogeorgakopoulos je akademik, glasbenik in umetnik, ki s svojim teoretskim raziskovanjem in umetniško prakso deluje na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. Je izredni profesor na Fakulteti za umetnost in oblikovanje v Cardiffu ter soustanovitelj transdisciplinarnega laboratorija znanosti in umetnosti oneContinuousLab​.

Odysseas Klissouras

Odysseas Klissouras je arhitekt in umetnik, ki živi in ustvarja v Atenah. V svojem raziskovalnem delu se posveča razvoju t. i. razširjene arhitekture ter njeni vključitvi v zvočne krajine in lokalna okolja. Je soustanovitelj transdisciplinarnega laboratorija znanosti in umetnosti oneContinuousLab​ in A|TECTONICS, studia za raziskovanje razširjene arhitekture.

Supported by: