Robertina Šebjanič: Echinoidea Prihodnosti – Zaznavanje Jadrana

*
*
*
*

Razstava Echinoidea Prihodnosti - Zaznavanje Jadrana obravnava biogeološke in morfološke razmere v okolju morskih ježkov, ki jih preoblikujejo tekoči odpadki iz gospodinjstev in industrije obalnega pasu. Projekt raziskuje negativne vplive tako lokalnega kakor globalnega človeškega vpliva na vodna okolja ter hkrati prikazuje odpornost in prilagodljivost vodnih vrst. Umetniško delovanje Robertine Šebjanič temelji na vzpodbujanju (si)(e)mpatije – razvoja empatičnih strategij za prepoznavanje drugih (ne_človeških) vrst.

Raziskava je bila izvedena v okviru rezidence The Zero Pollution Adriatic, ki jo je začel izvajati inštitut UR v okviru projekta STARTS4Water in je potekala v obalni regiji južnega Jadrana.

Razstava bo v osmo/zi na ogled od 24.–28. novembra 2023 vsak delovni dan med 16h–20h, čez vikend zaprto.

Otvoritveni dogodek in otvoritev razstave: četrtek, 23. novembra, ob 18h

 —

Koncept, zvočna in video montaža, izvedba: Robertina Šebjanič
U.I. video podpora: Tanja Minarik

Oblikovanje stekla: Ivanka Pasalic
Oblikovanje kovinske konstrukcije: David Drolc
Tehnična podpora: Miha Godec
V sodelovanju z znanstvenimi svetovalci: Dr. Alenka Malej, Dr. Matjaž Ličer; Gjino Šutić, Filip Grgurević (UR Institute); Dr. Marijana Hure, Dr. Valter Kozul (Inštitut za morske in obalne raziskave Univerze v Dubrovniku)
Produkcija: UR Institute, STARTS4Water
Produkcijska podpora: Zavod Sektor, PiNA
Posebna zahvala: osmo/za, Zavod projekt Atol, Društvo Ljudmila

Razstavo sta finančno podprla Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana.

Sodelujoči:

Robertina Šebjanič

Umetnica in raziskovalka Robertina Šebjanič v svoji ustvarjalni praksi poglobljeno reflektira človeška poseganja v (vodna) okolja ter o družbenopolitičnih in ekonomskih strukturah, ki temeljijo na principu rasti proizvodnje in potrošnje. Njena dela so interdisciplinarna, poetična, hkrati pa močno povezana z znanostjo in drugimi področji družbenega delovanja. V svoji analizi antropocena in njegovega teoretičnega okvira umetnica uporablja izraza "aquatocene" in "aquaforming" za označevanje človekovega vpliva na vodna okolja. Za svoje ustvarjanje je prejela številna priznanja, mdr. Honorary mention Prix Ars Electronica, Starts Prize, Falling Wall winner, Re:Humanism in druge.
http://robertina.net

Manca Bajec

Dr. Manca Bajec je raziskovalka in umetnica, ki se s svojim interdisciplinarnim delom posveča družbenopolitičnimim prerečim situacijam. Je docentka na oddelku za vizualno kulturo na univerzi Goldsmiths (London) in urednica znanstvene revije Journal of Visual Culture.
https://www.gold.ac.uk/visual-cultures/staff/bajec-manca-/

Gjino Šutić

Gjino Šutić je biotehnolog, umetnik, inovator in pedagog. Je ustanovitelj in direktor UR inštituta in Gen0 Industries (Zagreb/Dubrovnik), ki izvaja raziskave na številnih področjih znanosti in umetnosti novih medijev.
http://ur-institute.org/

S podporo: