Željko Blaće | #onQueeringWIKIMEDIA

Delavniško srečanje je uvod v svet Wikimedije (sestrski projekt Wikipedije in z njo povezanih konstelacij) in je namenjeno pripadnikom, iniciativam, kolektivom in različnim organizacijam s področja LGBTI+ / kvir / feminizma / prevprašujočih se identitet, s posebnim ozirom na družbene in kulturne prakse, ki se zavzemajo za ustvarjanje varnejših podpornih okolij.

Wikipedija praznuje 20 let obstoja in njeno zgodbo o odraščanju moramo napisati še nenormativni in nepriviligirani pisci_ke. Nedavno objavljena Strateška vizija gibanja 2030 Wikipedije in njen Osnovni kodeks ravnanj prinašata več zasukov v smeri praktičnega dela za vse skupine, z namenom zmanjšanja razlik glede na zastopanost po spolu, vključevalnosti, manjšinske izkušnje, situirana znanja (Haraway), metode deljenja in skrbi.

Srečanje bo vključevalo praktične vidike pristopa naredi-z-drugimi (DITO) in je namenjeno ustvarjanju medijskih sporočil, objavljanju, arhiviranju, umeščanju in urednikovanju. Vabljeni vsi navdušenci, ki želijo razstrupiti svoje znanje od korporativnih in algoritemsko vodenih medijev.

Predhodne izkušnje niso potrebne, izkušeni udeleženci so dobrodošli. Delavnica bo potekala v angleškem in hrvaško-srbskem jeziku.

Prijava:
Udeležba na delavnici je brezplačna, število mest je omejeno. Prijave sprejemamo do 𝟮𝟲. 𝗺𝗮𝗿𝗰𝗮 na: 𝗱𝗲𝗹𝗮𝘃𝗻𝗶𝗰𝗮@𝗹𝗷𝘂𝗱𝗺𝗶𝗹𝗮.𝗼𝗿𝗴. Udeleženci na delavnico prinesejo prenosnik. V prijavi navedite: naslov delavnice, na katero se prijavljate in svoj telefonski kontakt.

Produkcija:
Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.

Umetniško rezidenco in delavnico so podprli Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo.

With:

Željko Blaće

Zblace / Željko Blaće (rojen l. 1976 v SFRJ) je študiral na Akademijah za likovno umetnost v Zagrebu in Sarajevu. Deluje na področju digitalnih umetnosti in medijske kulture ter se od poznih 90-ih dalje zavzema za odprtokodno in prosto dostopno tehnologijo (Linux, TamTam, Wikipedia, etc.). Je soustanovitelj zagrebškega Multimedia inštituta in programer v internetnem klubu MaMa. Sodeloval je na mednarodnih medijskih dogodkih in razstavah, razstavljal tudi kot vizualni/medijski umetnik, organiziral konference na temo novih medijev, seminarje in delavnice. Kuriral in postavil je razstave: „GenArt“ (2002), „Silent*Observers – streaming media and observation practices“ Rijeka (2005) in San Diego (2006), „afterMETAphores“ (2007), „CreativeClusters“ (2008), „db:ae – database aesthetics“ (2008).
Kot raziskovalec na akademiji Jan van Eyck v Maastrichtu (NL) je raziskoval percepcijo in posredovanje javnega prostora in razmerij med podobami (2007-11). Od leta 2006 se posveča raziskovanju fenomenov nakopičene kreativnosti, med letoma 2018-9 je bil rezident Akademie Schloss Solitude v Stuttgartu (D) na temo spletnih medijev. Deluje tudi na področju športno-kulturnega aktivizma (ccSPORT, QueerSport). V okviru Constant vzw (BE) in projekta DiVersions se ukvarja z delom na področju raznolikih metod ustvarjanja in kritični ter nekonvencionalni rabi tehnologije. Slednje ga je pripeljajo h Queering Wikipedia, v okviru česa se aktivno posveča (trans)lokalnim iniciativam kot so HR Wikimedia, femWikiRainbow, GLAM in exPatYUGOdiasporas.

Supported by: