Partíja za zamudnike

*

Matej Stupica in Jaka Berger – Brgs: Partíja

Vabljeni na enkratno ponovitev interaktivne zvočne postavitve Partíja v okviru plenarnega srečanja EBU Ars Acustica.

Partíja je interaktivna zvočna postavitev, ki posebnosti in principe igre kart (Remi), igranja inštrumenta in glasbene improvizacije združuje v začasni performativni situaciji. Sistem Partíje prek digitalnega vmesnika informacije, pridobljene iz igre kart, prevaja v partiture ukazov, po katerih različno oblikovani motorji igrajo na strune pianina ter tvorijo edinstven prostor za izvajanje glasbe v obliki namizne igre. Večplastna zasnova projekta tako obiskovalca postavlja v dve različni vlogi: kot udeleženca performativne situacije, v kateri kot poslušalec sledi igri in zvoku, ki ga igra narekuje, ali pa se sam udeleži igre in postane del (ne)predvidljive zvočno-interaktivne situacije. Kakšen zvok ima tenzija med svobodnim igranjem in igranjem s strogimi pravili, tekmovanjem in nepredvidljivostjo, arbitrarnostjo in improvizacijo, so zasnovali Matej Stupica, Jaka Berger – Brgs in Andraž Magajna, slednja pa razvila v sodelovanju z elektro inženirjem Branetom Ždralom in programerjem Maticem Potočnikom.

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol

 

Sodelujoči:

Matej Stupica

Matej Stupica je umetnik, ki ustvarja v različnih disciplinah sodobne umetnosti. Deluje na področjih vizualne umetnosti (slikarstvo, instalacija, ilustracija) in scenografije, elemente različnih praks pa združuje v svojih večmedijskih projektih. Leta 2014 je diplomiral iz slikarstva na ljubljanski Akademiji za umetnost in oblikovanje. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, med drugim, Nagrado skupine OHO leta 2015 (v tandemu z Lenko Đorojević) za vizualno umetnost in dve priznanji Hinka Smrekarja ter posebno omembo žirije za ilustracijo. Od leta 2005 je razstavljal na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.
 

Jaka Berger Brgs

Jaka Berger je eden najdejavnejših, najbolj ustvarjalnih in raznolikih bobnarjev, tolkalcev, skladateljev in improvizatorjev na slovenski sceni v zadnjih desetih letih. 2006 je posnel prvenec za italijansko založbo Splasch Records. Od 2014 do danes pripravlja glasbo za prepariran komplet bobnov, s katerim redno izdaja solistična dela, ki so redno objavljana v mednarodnih publikacijah za improvizirano glasbo. Razvija eksperimentalni projekt Partija z Matejem Stupico ter koncertira s skupinami Darla Smoking in Ludovik material. V letu 2015 je izdal ploščo kompozicije Treatise skladatelja Corneliusa Cardewa. V letu 2016 je izvedel avtorsko kompozicijo za desetčlanski orkester Tentet slišnega življenskega toka. 2017 je zaključil japonsko turnejo z VOB triom, s katerim je izdal drugo ploščo pri japonski založbi OOOSound, izdal ploščo s pianistko Marino Džukljev ter nastopal s Szilard Mezeiem in Samom Šalamonom.
www.brgstime.bandcamp.com
www.zvocniprepihi.bandcamp.com

Matic Potočnik

Matic Potočnik je računalničar, ki se ukvarja z razvojem in analizo programja ter z raziskovanjem tehnoloških sprememb in njihovih posledic. Pogosta tema njegovega dela v umetnosti je prelivanje navideznega in resničnega. Z Dominikom Mahničem sta ustvarila instalacijo Lumen – risanje v povečani resničnosti, z Danom Adlešičem in Tilnom Sepičem je sodeloval pri projektu mešane resničnosti Od oblike do oblike, s Sašo Spačal pa sta razvila Liminoid – obogateno in virtualno izkušnjo razpršene subjektivitete. S svojim tehničnim znanjem je prispeval tudi k več delom Zorana Srdića Janežiča, k interaktivni instalaciji Neskončna vmesnost Mojce Založnik, k interaktivni zvočni postavitvi Partíja Mateja Stupice in Jake Bergerja – Brgsa, k projektu Selfish Machines Tadeja Vindiša in drugim. V Sloveniji je bilo njegovo delo predstavljeno v galeriji Kapelica, Aksiomi, osmo/zi, +MSUM, Layerjevi Hiši, na festivalih Svetlobna Gverila, IZIS, MFRU in drugje, v tujini pa na festivalih Ars Electronica (AT), Device_art (CRO) in Queens (DK). https://hairyfotr.net/
 

Andraž Magajna

Branko Ždralo

S podporo: