GM oder | Ansambel Stère

*

Ansambel Stère je nastajal med letoma 2015 in 2017, v končni celotni realizaciji zasedbe v aprilu 2017. Nastal je na pobudo izvajalcev sodobne umetniške glasbe, želje po izvajanju glasbe pisane prav za tovrstno zasedbo in bogatenje novega repertoarja. V razširjeni obliki ansambel vsebuje dvajset članov, ki prihajajo iz Španije, Srednje Amerike, Črne Gore, Srbije in Slovenije.

Kulturna mnogoličnost pripravlja interakcije več umetniških pogledov: od elektroakustične glasbe, vizualne umetnosti, kompozicije, filozofije interakcij, improvizacije, slikarstva, grafičnega oblikovanja, teze feminizma … Člani ansambla so nastopili do letošnjega leta na domačih in mednarodnih festivalih improvizirane, komponirane in kombinirane sodobne umetniške glasbe.

Ansambel je nastal iz potrebe po stabilnem in zanesljivem kolektivu, kar se tiče specifičnih sposobnosti posameznih inštrumentalistov, kot tudi tehničnih preddikamentov, kar omogoča vsem ustvarjalcem – stvaritev umetniških del. V umetniškem aspektu je naša vizija pojem za označevanje vrednote, vrline – individuuma, ki ga žene k preseganju svoje telesno-duševne vkleščenosti in minljivosti, s pomočjo sredstev umetnosti. Vrednota kot nekaj po čemer se človek ravna, podobno kakor kakšen etičen aksiom, ker je lahko posamezniku tudi popolnoma neznan, se pa vseeno ravna po njem.

Neodvisnost ansambla Stère prinaša avtonomijo nad izbiro repertoarja, ki je s poustvarjalnega, ustvarjalnega in slušateljevega subjekta zmožna odpirati novo platformo koncertov, domišljenost na makroravni – umetniški koncepti, konceptualizacija celote in na mikroravni – ki se tiče izredne tehnične dovršenosti inštrumentalistov. Eno je interpersonalno zadovoljstvo, drugo je zunanji vpliv na poslušalca, čustvena intervencija na posameznika, sprožilec enakovredne odgovornosti medsebojnega vpliva oz. odvisnosti poustvarjalca, zvočnega prostora – kot stvaritev in poslušalca.

Spored:
Mauricio Valdés San Emeterio - Migrations I.
Gašper Livk - Kurirano nenotirano (ABLaB'L'A')
Steven Loy - Bb
Domen Gnezda - Periferije atomov I.
Tilen Lebar - Transcendent

Sodelujoči:

Mauricio Valdés San Emeterio

Gašper Livk

Steven Loy

Domen Gnezda

Tilen Lebar