Fotogalerija

Bernhard Rasinger & Václav Peloušek: Kako risati z zvokom?

*

Udeleženci delavnice bodo izdelali DIY laserski projektor, ki je sestavljen iz dveh, na zvočnik pritrjenih zrcal. Osnovna ideja je razložena tukaj.

Zasnova DIY projektorja sledi pravilu trajnosti in reuporabe – sestavljen je iz materialov in orodij, ki jih že imate doma, v svojem studiu ali v lokalnem makerspace-u, potrebujete le laserski kazalec, zvočnik, dve majhni zrcali in dvostranski lepilni trak.

Na prvem praktičnem delu delavnice bosta Bernhard in Vaclav razložila preprosto zasnovo, potek izdelave in načine uporabe DIY projektorja. Sledil bo teoretično-praktični prikaz uporabe različnih sintetizatorjev zvoka in vizualizacije njihovih valovnih oblik (o čemer smo govorili že na prvem predavanju serije), predstavljeni pa bodo tudi alternativni  načini vizualizacije: profesionalni laserski projektor, Vectrex, analogni osciloskop, digitalni osciloskop in računalnik z zvočno kartico.

Namen delavnice je razširiti ustvarjalno rabo laserskih projekcij (so res namenjene le posameznikom, ki imajo veliko pod palcem; težko dostopne, celo nevarne in zapletene za uporabo?), hkrati pa spodbuditi vizualno raziskovanje zvoka (vektorska sinteza). Laserski projektorji in analogni osciloskopi so za širšo interesno skupnost težko dostopni, saj niso poceni, njihova uporaba pa ni enostavna, zato je cilj projekta demistificirati vektorsko sintezo in jo narediti bolj vključujočo, dostopno in cenovno ugodno. Nenazadnje pa želimo s projektom ustvarjalce in umetnike spodbuditi k eksperimentiranju z nenavadnimi nastavitvami in razmišljanjem zunaj standardne uporabe tehnologije.

***

V sklopu projekta sta Vaclav in Bernhard zasnovala tudi plakat/tutorial,  ki je dostopen tu .

Plakat je oblikoval Jure Šajn, 40 kopij smo natisnili tudi v Riso tisku (hvala Riso Paradiso!).

***

PRIJAVA: S seboj prinesite svoje slušalke, opcijsko pa tudi sintetizatorje zvoka in osciloskop. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku in je brezplačna. Število mest je omejeno, prijave zbiramo na delavnice@projekt-atol.si. Pogoj za udeležbo je izpolnjen pogoj PCT.

Sodelujoči:

Václav Peloušek

Václav Peloušek je glasbenik, zvočni inženir, izdelovalec elektronskih zvočil in so-ustanovitelj kolektiva Bastl Instruments. Diplomiral je iz umetnosti in znanosti na dunajski Univerzi za uporabne umetnosti. Že med študijem se je povezal z Ondřejem Merto, njuno sodelovanje pa je kmalu preraslo v kolaborativno izdelovanje zvočil in raziskovanje kreativnosti znotraj elektronske scene. Leta 2011 sta lansirala svoj prvi umetniški projekt Standuino, dve leti kasneje pa ustanovila podjetje Bastl Instruments, za katerega je Peloušek oblikoval pester nabor glasbil. Zadnja leta pod imenom Toyota Vangelis ustvarja tudi avtorsko elektronsko glasbo.

Bernhard Rasinger

Bernhard Rasinger je inženir, vizualni zvočni umetnik in soustanovitelj umetniškega združenja NewJörg iz Dunaja. S svojimi hipnotičini in lucidnimi AV nastopi, ki združujejo modularni sintetizator in najsodobnejšo lasersko tehnologij, redno gostuje na mednarodnih festivalih eksperimentalne glasbe in glasbenih sejmih. Solo nastope izvaja pod imenom BR-Laser, pa tudi kot duo z Owenom Armourjem (Tearing light from sound) in Václavom Pelouškom (LaserBros). Nastopal je na festivalu Ars Electonica v Linzu, Superbooth v Berlinu, Modularnih dnevi v Barceloni, Machines in Music v New Yorku in dogodku Gigamodular v Tokiu.

S podporo: