Laboratorij Svetlobne gverile | Razširjena resničnost

*
*

𝐋𝐀𝐁𝐎𝐑𝐀𝐓𝐎𝐑𝐈𝐉 𝐒𝐕𝐄𝐓𝐋𝐎𝐁𝐍𝐄 𝐆𝐕𝐄𝐑𝐈𝐋𝐄:
delavnica razširjene resničnosti (AR)

mentorja: Žiga Pavlovič in Črtomir Just
lokacija: osmo/za, Ljubljana

Osrednja delavnica Laboratorija Svetlobne gverile, ki poteka v sodelovanju z Društvom Ljudmila, je namenjena izkušenim umetnikom oziroma poznavalcem 3D programskih orodij, se tokrat posveča ustvarjanju na polju 𝘁. 𝗶. 𝗿𝗮𝘇š𝗶𝗿𝗷𝗲𝗻𝗲 𝗿𝗲𝘀𝗻𝗶č𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶 (𝗔𝘂𝗴𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗱 𝗥𝗲𝗮𝗹𝗶𝘁𝘆). Udeleženci bodo na delavnici zasnovali niz virtualnih 3D svetlobnih objektov, ki si jih bo v realnem prostoru, na določenih lokacijah v središču Ljubljane, moč ogledati s pomočjo pametnih naprav in z njimi stopiti tudi v interaktivno razmerje.

Delavnica je namenjena poglobljenemu raziskovanju najnovejše programske opreme in tehnologije, s katero je moč v digitalnem svetu kreirati prostore razširjene resničnosti; osrednji poudarki bodo namenjeni predvsem vprašanjem programiranja, modeliranja ter umeščanja virtualnih entitet v prostor, nad čemer bosta v vlogi mentorjev bdela dodobra prekaljena poznavalca tovrstnih orodij in praks.

Brezplačna delavnica je namenjena umetnikom z minimalnim predznanjem programiranja in 3D oblikovanja v Blenderju, Cinemi 4D ali v sorodni 3D aplikaciji. Prijave s kratkim življenjepisom in portfolijem sprejemamo 𝗱𝗼 𝟮𝟬. 𝗳𝗲𝗯𝗿𝘂𝗮𝗿𝗷𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟭. Število mest je omejeno.

Prijave & info: 𝗰𝗼𝗿𝗲@𝗺𝗮𝗶𝗹.𝗹𝗷𝘂𝗱𝗺𝗶𝗹𝗮.𝗼𝗿𝗴, 031 401 556 (Katerina)

Koprodukcija: Društvo Ljudmila – laboratorij za znanost in umetnost, KID PINA, osmo/za

Sodelujoči:

Žiga Pavlovič (1987) je samostojni oblikovalec interakcij, Unity AR/VR razvijalec in inženir umetniških ter interaktivnih instalacij. Med letoma 2009 in 2014 je študiral na FERI v Mariboru, v tem času pa je svoje znanje izpopolnjeval tudi na TAMK v kraju Tampere na Finskem. Med drugim je sodeloval tudi pri VR/AR projektih v Münchnu in v avstrijskem Gradcu ter pri FabLab v Mariboru. Trenutno vodi medijski laboratorij v okviru Kible – Kibla2Lab. Pridobil je številne izkušnje pri izdelovanju AR obogatenih knjig, interaktivnih aplikacij s Kinectom, Leap motion senzorjem in Arduinom.

 

Črtomir Just (1982) se ukvarja z grafičnim oblikovanjem in 3D umetnostjo. Po končani gimnaziji je v Ljubljani študiral krajinsko arhitekturo. Po študiju je sodeloval na več umetniških razstavah; na bienalu slovenskega oblikovanja Brumen pa v zadnjih letih prejel več priznanj za odličnost. Je umetniški direktor murskosoboškega podjetja FrancFranc, specializiranega za grafično oblikovanje in 3D umetnost.