Rišem s kodo | delavnica Processinga za mlade 14+ in odrasle

*

𝕄𝕖𝕟𝕚š, 𝕕𝕒 𝕛𝕖 𝕡𝕣𝕠𝕘𝕣𝕒𝕞𝕚𝕣𝕒𝕟𝕛𝕖 𝕟𝕖𝕦𝕤𝕥𝕧𝕒𝕣𝕛𝕒𝕝𝕟𝕠? 𝕊𝕚 ž𝕖𝕝𝕚š 𝕣𝕚𝕤𝕒𝕥𝕚 𝕤 𝕡𝕠𝕞𝕠č𝕛𝕠 𝕡𝕣𝕠𝕘𝕣𝕒𝕞𝕤𝕜𝕖 𝕜𝕠𝕕𝕖? 𝕂𝕒𝕛 𝕓𝕚 𝕤 𝕜𝕠𝕕𝕠 𝕦𝕤𝕥𝕧𝕒𝕣𝕚𝕝_𝕒 𝕥𝕚?

Vabljen_a, da se nam pridružiš na delavnici, kjer bomo z ustvarjanjem razgibanih vizualnih izrisov oz. animacij spoznavali osnovne koncepte programiranja in programskih jezikov ter se učili izrisovanja na računalniški ekran. Izvedeli bomo, kaj so spremenljivke, pogojni stavki, nizi in funkcije, ter kako jih uporabiti za risanje, oblikovanje, animiranje in barvanje oblik na ekranu.

Delali bomo z odprtokodnim programskim jezikom Processing, ki je bil ustvarjen za računalniško skiciranje in učenje programiranja, a se je razvil v intermedijsko razvojno orodje. Processing je odlična alternativa lastniškim orodjem z dragimi licencami, ki je dostopna šolam, otrokom, začetnikom in ljubiteljskim ustvarjalcem.

Na delavnici bomo začeli z osnovnimi ukazi in postopno in z razumevanjem zgradili kompleksnejše programe, zato je primerna tudi za tiste brez programerskih izkušenj ali računalniškega znanja. Cilj delavnice je tako tudi pokazati, da programiranje ni veščina, ki zahteva neke prirojene sposobnosti ali fascinacijo z računalniki, ampak jo lahko pograbi prav vsakdo - in se pri tem ustvarjalno zabava.

PRIJAVE:

Delavnica je namenjena mladostnikom od 14. leta dalje ter odraslim. Število udeležencev je omejeno, zato je obvezna predhodna prijava do 15. januarja na: 𝐝𝐞𝐥𝐚𝐯𝐧𝐢𝐜𝐚@𝐥𝐣𝐮𝐝𝐦𝐢𝐥𝐚.𝐨𝐫𝐠 (navedite: ime, priimek, starost in kontaktni telefon).

Udeležba na spletni delavnici je 𝐛𝐫𝐞𝐳𝐩𝐥𝐚č𝐧𝐚, udeleženci lahko uporabljajo poljuben OS (Linux, Windows ali Mac). Povezavo do spletne delavnice sporočimo naknadno. Delavnica bo trajala 2 uri, s kratkim premorom.

foto:
Matjaž Rušt

---
Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti.

Projekt konS — Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Sodelujoči:

Martin Krauser

Martin Krauser je diplomiral na Fakulteti za humanistične študije na programu Kulturni študiji in antropologija in končuje študij na Fakulteti za računalništvo in informatiko na programu Računalništva in informatike. Kadar lahko, nastopa kot ulični glasbenik s kitaro, petjem in elektronskimi efekti, od aprila 2019 pa sodeluje z Zavodom Kersnikova kot mentor pri izvedbi in razvoju delavnic v okviru Rampe.

S podporo: