Cirkulacija2 | Kakofonija Kakovizija

*

Cirkulacija2: Kakofonija Kakovizija
Skupinska postavitev instalacije na meji med zvokom in svetlobo.

Dva javna dogodka: otvoritveni (“apolinično”) in zatvoritveni (“dionizično”).

Sodelujoči kvartet / The participating quartet: Alessandro Di Giampietro, Stefan Doepner, Bostjan Leskovsek & Borut Savski.

Projekt v skupnem prostoru osmega nadstropja stolpnice Avtotehna na Bavarcu, Slovenska 54, bo implozija siceršnjih dimenzij prostora Cirkulacije2. Pretiravanje do meja nasičenosti. Glavno polje nasičenja bo potekalo s svetlobnimi viri, pri tem pa bomo uporabili različne enostavne in kompleksne premične mehanizme, ki proizvajajo podobe na način senc (senčno gledališče), presevanja, skenanja, utripanja. Zvok bomo jemali s svetlobnimi senzorji na osenčenih površinah in ga ustrezno neposredno obdelovali, kar pomeni, da imamo opravka s sklopljenim (kibernetskim) sistemom.
Želja je destabilizirati točko opazovališča (oko opazovalca/ obiskovalca) in prenos na prav tak fizični občutek. Prostor utripa / diha, gor je dol in levo je desno, vrtenje gre v vse smeri – antigravitacijski eksperiment? Premikanje po prostoru je seveda zaželeno – udeleženci/ obiskovalci so del presevanega prostora.
Gori je doli, doli je gori, levo je desno, desno je levo, znotraj je zunaj, zunaj je znotraj… so enačbe, ki so v človeški govorici popolna nasprotja – protislovja. Morda kažejo na sodobne nedefiniranosti – vseenosti, hibridne realnosti. Nekdanje trdne konstelacije, ki so govorile resnice, so zgorele same v sebi – energetsko in interpretativno implodirale. Išče se novih trdnosti. Dotlej vlada breztežnosti prostor – prostor brez teže, vsebine brez teže – v svojih skrajno relativiziranih in omejenih koordinatah veljavnosti.
In vendar je morda ravno tako poljuben prostor živ prostor – osvobojen bremen ideologij in enoznačnosti. Mračen temen gozd, kjer so že sence čudno nevarne.

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.

 

Sodelujoči:

Alessandro Di Giampietro

Stefan Doepner

Bostjan Leskovsek

Borut Savski

S podporo: