Irene Posch | Interaktivne e-tekstilije

*
*

Otvoritev in predstavitev z umetnico: 28. marec 2019, 19.00
(razstava bo na ogled še 29. marca, 15.00 - 22.00)

Umetnica je v sklopu rezidence z uporabo sodobnih tehnologij in elektronike reinterpretirala in preoblikovala idejo interaktivne slikanice. Projekt raziskuje interaktivne potenciale elektronike za pripovedovanje zgodb v kontekstu otroških knjig. Izhodišče ustvarjanja je predstavljala obstoječa ročno izdelana knjiga iz blaga iz 80. let, ki je služila kot navdih za ustvarjanje novih možnih interaktivnih scenarijev znotraj knjige.

»Izhodišče projekta je 30 let stara knjiga iz blaga, ki jo je zame naredila babica, ko sem bila še otrok. Svoje šiviljske in ročne spretnosti je uporabila za izdelavo interaktivne knjige. Vdelava pritiskačev, gumbov, zadrg in raznih drugih tekstilnih dodatkov omogoča pritrjevanje, odpiranje, premikanje, preurejanje tekstilnih artefaktov in oživitev posameznih zgodb. S projektom želim po 30 letih ponovno obuditi potencial te knjige in preučiti možnosti vključevanja elektronskih elementov v pripovedovanje zgodb s tekstilom. Moj cilj je raziskati možnosti, ki jih v danem kontekstu omogočajo nove tehnologije. K projektu raziskovanja novih načinov pripovedovanja zgodb vabim tudi lokalno publiko, ki ima zanimanje in/ali izkušnje s tekstilno obrtjo, ročnimi spretnostmi, pripovedovanjem zgodb in elektroniko.«

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.
Rezidenco so podprli Ministrstvo za kulturo (v koprodukciji z Zavodom Projekt Atol), Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Avstrijski kulturni forum in JSKD. Rezidenca je del mreže EASTN-DC, ki je sofinancirana s strani Evropske Unije, program Kreativna Evropa.

Sodelujoči:

Irene Posch

Irene Posch je avstrijska umetnica in raziskovalka, z izobrazbo v medijski produkciji in računalništvu. V svojem umetniškem ustvarjanju raziskuje integracijo tehnološkega razvoja v področji umetnosti in obrti, ter kulturne in estetske posledice le-tega. Dela kot profesorica na oddelku za oblikovanje in tehnologije na Kunstuniversität Linz.

S podporo: