Studio 8.1 | Brina Kren – Locus + Mladi Raziskovalci | Gaj Bostič – Mrk

*

Dvojni koncert bo predstavil delovanje dveh programov Inštituta .abeceda. V prvem delu bo Brina Kren s kvintetom saksofonov predstavila projekt Locus, ki ga razvija v sklopu programa Studio 8.1, v drugem delu pa bo nastopil rezident programa Mladi Raziskovalci Gaj Bostič z zasedbo Mrk.

Studio 8.1 je koncertni cikel, ki ga v vlogi kuratorjev oblikujejo in vodijo rezidenčni ustvarjalci. V procesu sodelovanja se prek prakse seznanijo s produkcijskimi zahtevami in protokoli, obenem pa program spodbuja razmislek o možnostih preseganja tradicionalnih koncertnih okvirov. Cikel rezidenc, koncertov in performansov Mladi Raziskovalci je namenjen vodeni vključitvi izbranega ustvarjalca mlajše generacije v profesionalna infrastrukturna in raziskovalna okolja.

Cena vstopnice: 5 € / 3 € [dijaki, študenti, upokojenci]
Nakup vstopnic je mogoč pred koncertnim dogodkom z gotovinskim plačilom.

 

Studio 8.1 – Brina Kren – Locus

Vstopite, prosim,
smo vas že pričakovali.

Nikoli se nam nič ni zdelo
resničnejše od tega trenutka
tik preden stopite čez vrata.

Neverjetno je,
kako stvari takrat
ne rabijo biti še čisto nič.

Koncertno kompozicijo sestavljata dva dela: prvi del tvorijo solistični nastopi članov zasedbe, drugi pa je komorno delo. Namen koncertov je ustvariti prostor, dovzeten za vsebino posameznikov, ki vanj vstopajo. Kompozicije so oblikovane na način, ki izvajalcem hkrati nudi strukturo in pušča prostor za individualen doprinos. Poslušalec je k soustvarjanju vsebine cikla vabljen skozi pisemsko kulturo in aktivno poslušanje.

Izvajalci

Weronika Partyka, sopranski saksofon
Maj Brinovec, altovski saksofon
Vida Vatovec, tenorski saksofon
Lan Meden, baritonski saksofon
Brina Kren, baritonski saksofon

 

Mladi Raziskovalci – Gaj Bostič – Mrk

Projekt Mrk je srečanje raznolikih glasbenih elementov, kjer vsak žanr prispeva svoj edinstven odtenek v celotno paleto zvoka. Rezultat je dinamična fuzija, ki se ne ujema s tradicionalnimi kategorizacijami. Vsaka skladba je odsev želje po raziskovanju meja in neznanega območja. Mrk kot pojem označuje trenutek, ko svetloba in tema plešeta v vesoljnem plesu. Na eni strani imamo svetlobo, ki odraža svetlost in energijo, ter na drugi temo, ki nosi globino in skrivnost. V projektu se želim poigravati s temi nasprotji, podobno kot planeti, ki prečkajo svoje orbite in se za trenutek prekrivajo. Prisotnost svetlobe se odraža v zvenu saksofona, njune melodije razsvetljujejo močno ritem sekcijo, ki se giblje v temni kulisi, medtem ko klaviature in efekti dodajo globino prostoru, ustvarjajoč kontrastno vzdušje. Čeprav samo besedo mrk prej asociiramo s temo, želim s tem projektom predstaviti tudi svetlob in njuno sožitje. Ideja je glasbo narediti čim bolj naravno, blizu ljudem na telesnem in duševnem nivoju.

Izvajalci

Gaj Bostič, bobni
Jošt Lampret, bas
Mark Žakelj, kitara
Maximilian Gerstbach, klaviature
Matej Novák, saksofon

 

Sodelujoči:

Brina Kren

Brina Kren (Novo mesto, 2003) je inštrumentalistka, dejavna tudi na področju kompozicije. Delovala je v različnih zasedbah, med drugim .abeceda [ansambel za novo glasbo], Mango kvartet in Crucial Encounters. Slednjo je tudi vodila in z njo v okviru programa Mladi Raziskovalci IV. posnela dva albuma avtorskih del (2020, 2022). Trenutno se na Filozofski fakulteti v Ljubljani izobražuje v smereh filozofije in muzikologije. Na Inštitutu .abeceda je zaposlena kot producentka in urednica programa ARHIV. Aktivna je tudi na področju poezije, ki je do zdaj izšla v dveh zbirkah (2018, 2020).
 

Gaj Bostič

Gaj Bostič (Izola, 2001) je trenutno študent programa jazz bobni na zasebni univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju – MUK pri prof. Mariu Gonziju. Pri 11 letih je začel redno koncertirati z različnimi rock in jazz zasedbami, leta 2018 je postal stalni član zasedbe Pi Jammies (danes P’Jays), s katero je posnel dva albuma. Prav tako je član zasedbe Spiral Mind, ki je zelo aktivna tako na domačih kot tudi na tujih tleh. Izdali so dva albuma in nastopili na slovenskem Mentu, na dunajskem festivalu Waves, na madžarskem festivalu Made in Pecs, na Radiu Popolari v Milanu in pa v Zagrebu na festivalu SUBSTRAT v sklopu Enlarge Europe. Leta 2023 je prvič nastopil na Ljubljana Jazz Festivalu s svojo dunajsko zasedbo Fishsticks.

Gaj je tudi stalni član zasedbe Hei’an, slovenskega metal novinca, s katero so izdali svoj prvenec in uspešno koncertirajo po Evropi in širše. Poleg tega veliko nastopa z drugimi slovenskimi jazz glasbeniki kot so Jure Pukl, Jošt Lampret, Teo Collori, Tomaž Gajšt, ipd.
 

S podporo: