Scott Kildall | Predstavitev umetniške rezidence

*

Umetnik na PIFrezidenci Scott Kildall: Nenaravni jezik
15. julij – 10. avgust 2019 @ osmo/za, Ljubljana & PIFcamp
Predstavitev umetnika: 17. julij 2019 ob 20.00 @ osmo/za

Letošnji PIFrezident Scott Kildall bo predstavil svoj projekt Unnatural Language, ki ga bo razvijal tekom umetniške rezidence v Ljubljani in zaključil na letošnjem PIFcampu. Scott bo spregovoril o svojem umetniškem ustvarjanju – od začetnih umetniških del, v katerih uporablja podatke kot fizične objekte, do svojih najnovejših elektronskih intervencij v naravo. Odprl bo razmislek o vlogah državljanske znanosti, DIY metodologij in eksperimentalnih delavnic za nastanek skupnostih platform za učenje in deljenje znanja. Na podlagi svojih umetniških interesov, ki segajo od digitalnega izdelovalništva do VR tehnologij in DIY elektronike, bo predstavil svojo željo po umetniškem posredovanju v rabi tehnologije za opolnomočenje in ne za povečevanje struktur moči.

O PROJEKTU: Nenaravni jezik ustvarja slušne improvizacije v naravnem okolju s pomočjo geografsko decentraliziranih skulptur, ki delujejo kot avtonomna »bitja«. Instalacijo tvori serija 10-12 neodvisnih sintetičnih bitij, ki se skrivajo na drevesih, v grmičevju in razpokah; razporejeni v mrežo obkrožajo gledalce in poslušalce. Karakter teh objektov je determiniran s posebnimi senzorji, ki zbirajo podatke iz okolja, npr. električna aktivnost rastlin, jakost vetra v krošnjah dreves in prisotnost živali.

Nenaravni jezik ustvarja dinamično sintetizirano zvočno krajino, ki se spreminjajo, ko se skulpture med seboj poslušajo in se preko povezav znotraj lastne nevidne komunikacijske mreže odzivajo drug na drugega. Bitja zaznavajo svoje okolje in se nanj odzivajo z inteligenco, ki je podobna tisti v rojih žuželk.

Odnos med sintetičnimi bitji in njihovim gostiteljem je komenzalen oziroma priskledniški, torej takšen, ki enemu prinaša korist, drugemu pa niti ne koristi, niti ne škoduje. S pridobivanjem podatkov iz drugih organizmov umetniško delo prevprašuje kako lahko koncept digitalnega povežemo s specifičnimi ekosistemi, kot so na primer gozd, džungla in plaže.

Pri projektu Nenaraven jezik sodelujeta Scott Kildall in Michael Ang.

PRODUKCIJA: Zavod Projekt Atol, s podporo Ministrstva za kulturo, Ministrstva za javno upravo in Oddelkom za kulturo Mestne občine Ljubljana. PIFrezidence so dvoletna serija umetniških rezidenc Zavoda Projekt Atol in potekajo v sklopu projekta Feral Labs Network, ki je sofinanciran s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa

 

Sodelujoči:

Scott Kildall

Scott Kildall je novomedijski umetnik, ki v svojih delih najpogosteje preučuje součinkovanje konceptov teritorija in tehnologije. https://kildall.com/

S podporo: