Does this unit have a soul?

*

Nedavno je tehnološki mogotec Elon Musk v intervjuju za Recode izjavil, da je sodobni človek postal kiborg, neločljivo povezan s tehnologijo in prostorom, ki ga ta odpira – s kiberprostorom. Idejo o slednjem je popisal ameriško-kanadski avtor William Gibson v svojem romanu Nevromant, ključnemu delu za literarno gibanje cyberpunka.
Ideje, ki so jih popisali cyberpunk avtorji, so v štiridesetih letih, od začetka cyberpunka, v veliki meri preselili iz polja fikcije v vsakdanjo realnost. Z vse hitrejšim tehnološkim razvojem se družba oblikuje v smeri cyberpunkovske tehnokratske družbe.
Na petkovem multimedijskem literarnem večeru bomo prebirali dela, ki so tvorila literarno gibanje cyberpunka in dela, prežeta s kritičnim pogledom na tehnokratsko bodočnost. Zanimalo nas bo, kakšno gibanje je cyberpunk (specifičen žanr ali derivat znanstvene fantastike) oz. če danes sploh še obstaja. V kolikšni meri se je preobrazil njegov pomen; ali je transformacija cyberpunka v zadnjih letih v vizualno estetiko resnična sprememba in ali je bila angažirana avantgardna vizija cyberpunka zgolj iluzija? Skozi multimedijsko formo dogodka bomo poskušali odgovoriti na vprašanje, če gre pri cyberpunku primarno za literarni ali vizualni fenomen in se vprašali, kakšna prihodnost se mu obeta.

---
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS in Evropska unija Evropski socialni sklad EU v sodelovanju s Fakulteto za medije, KUD Anarhiv - Škratova čitalnica in konzorcijem osmo/za.