Fotogalerija

Sintetistična srečanja | Syntête!

*
*
*
*
*

PRIJAVA delavnica@ljudmila.org | VSA MESTA SO ZASEDENA

Sintetistična srečanja široko odpirajo svoja vrata!

V navdušenju nad sintezo se bomo potepali po digitalnih razsežnostih vsestranskega in vseprisotnega Arduina – vodilnega vmesnika za izdelavo raznovrstnih interaktivnih postavitev, performansov, instrumentov, avtomatiziranih naprav in še česa.

Pri spoznavanju digitalne sinteze z Arduinom se običajno zaplete zaradi sočasnega učenja kode in dela s strojno opremo. “Tipkanje” in “breadboarding”, ki se morata v razvojnem procesu prepletati in dopolnjevati, vsak zase hitro postaneta svojevrsten izziv in lahko ustvarjalko/-ca odvrneta od kreativnega programiranja.

Sintetistična srečanja bodo letos ponudila enostaven obhod tovrstnih težav. Mentorja srečanj, Gregor Krpič in Staš Vrenko, sta oblikovala multifunkcionalno napravo Syntête, ki omogoča razvoj in preizkušanje zvočnih/sintetizacijskih kod, te pa se lahko nato uporabijo v lastnih napravah in postavitvah, ki temeljijo na Arduinu.

Syntête je oblikovan kot prenosno orodje in metainstrument, ki probleme prenapetosti, negativnih voltaž in vključitve nadzornih komponent (potenciometri, gumbi, jacki, display) priročno rešuje z izjemno prožno in vsestransko funkcijsko in vmesniško zasnovo. Če te zanima razvoj ali izdelava prilagojenega sekvencerja, digitalnega sintetizatorja, vmesnika za senzor/aktuator, vizualizatorja zvoka ali katere druge eksperimentalne sintetistične rešitve, ne omahuj in se nam pridruži!

Udeležba

Sklop petih ustvarjalno-raziskovalnih skupnostnih srečanj bo ponudil dostopen uvod v samostojno in izvirno rabo Arduina. Srečanja bodo potekala med aprilom in novembrom (junija in julija jih ne bo). Udeležba je brezplačna, vabljene/-i pa so ustvarjalke/-ci in navdušenke/-ci nad umetnostjo in tehnologijo z različnimi ozadji, saj ni potrebno nobeno specifično predznanje. Na srečanjih bomo s pomočjo orodja razvili samostojne ali skupinske ideje, ki bodo predstavljene na zaključnem dogodku v osmo/zi, letošnji udeleženci pa bodo lahko Syntête po koncu Sintetističnih srečanj obdržali. Prvo srečanje bo v torek, 19. aprila, ob 17.00 v prostorih osmo/ze (Slovenska 54, Ljubljana). Za udeležbo je potrebna prijava na delavnica@ljudmila.org. Prijave zbiramo do ponedeljka, 4. aprila 2022.

Razvojno orodje Syntête

 • Arduino Nano
 • 8 digitalnih vhodov/izhodov
 • 6 analognih vhodov
 • 3,5 mm mono jack konektorji
 • 4 potenciometri
 • PWM-filtri za analogen izhod
 • LED-indikatorji
 • Prenapetostna zaščita
 • 12 večnamenskih tipk
 • OLED-zaslon
 • Napajanje z USB C

Sintetistična srečanja so skupnostni projekt, namenjen vsem profesionalnim in ljubiteljskim ustvarjalkam in ustvarjalcem v polju modularne sinteze, elektronske glasbe in DIY elektronskih zvočil. Srečanja v letu 2022 koordinirata Staš Vrenko in Gregor Krpič.

Sodelujoči:

Staš Vrenko

Staš Vrenko je umetnik, glasbenik in oblikovalec elektronskih instrumentov. Magistriral je na oddelku za kiparstvo na ALUO v Ljubljani in za magistrsko delo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Njegova umetniška praksa združuje različna polja umetnosti, s poudarkom na raziskovanju zvoka, elektronskih medijev in tehnologij, kineticizma, naprednih izdelovalnih tehnologij in performativnosti. V zadnjih letih se je predstavil z več samostojnimi projekti: Izdelave (P74, 2020), Plošča (Kino Šiška, 2019), Zanke v prenosu (osmo/za, 2018), Tehnike posvojitve (P74, 2017) in Veznik (MoTA, 2016). Razstavljal je tudi v okviru festivalov Agora Creative (Grenoble, 2019), Pixxelmusic (2019), MFRU_25 (2019), Kiblix (2017), Svetlobna Gverila (2015 in 2016), in skupinskih razstav: Galerija Vžigalica (2012), Galerija Škuc (2013), v sklopu projekta Liminale na U3| 7. Trienale sodobnih umetnosti v Sloveniji (2013), in drugje.

Gregor Krpič

Gregor Krpič je študiral elektroniko na Fakulteti za elektrotehniko UL. Aktiven je na področju glasbe in izdelovanja avtorskih elektronskih inštrumentov. Od leta 2018 kot tehnološki strokovnjak sodeluje pri razvoju projektov sodobne raziskovalne umetnosti. Do sedaj je sodeloval z umetniki, kot so Mojca Založnik (Mejna nedoločenost, galerija Kapelica, 2019), Staš Vrenko (,ločene vrednosti, osmo/za, 2021), Špela Petrič (Pl'AI, galerija Kapelica, 2020), Zoran Srdić Janežič (Biobot, 2021), Brane Zorman (Duh Dreves | Dotik, zavod Cona, 2021), Tanja Vujinović (MetaVrt Sfera2, 2019) in Januš Aleš Luznar (IctusCordis, 2019).

Kot avtor in podporni sodelavec je sodeloval na različnih festivalih, med drugimi na mednarodnem festivalu umetnosti, znanosti in tehnologije A Dela?, mednarodnem festivalu Svetlobna gverila, mednarodnem festivalu računalniške umetnosti in Noči raziskovalcev. V Zavodu Kersnikova se je leta 2018 priključil projektu Rampa, pri katerem sodeluje pri razvoju in mentoriranju delavnic s področja umetnosti in tehnologije. Od leta 2020 sodeluje tudi z Društvom Ljudmila kot koordinator Sintetističnih srečanj. Sodeloval je tudi z različnimi visokotehnološkimi podjetji kot so Optomotive ltd, Elaphe d.o.o, Extreme d.o.o.

S podporo: