Katera je tvoja resnica: Točka preloma

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Z razstavo Katera je tvoja resnica: Točka preloma Sara Bezovšek in Dorijan Šiško nadaljujeta večletni projekt, v katerem raziskujeta ideje in poteze sodobne postinternetne družbe ter logiko video iger.

Projekt Katera je tvoja resnica (What's Your Truth - WYT) se spogleduje s posledicami drobljenja družbenega konsenza in množenja “resnic”, ki zaznamujeta družbo in politiko v času interneta, algoritemskega profiliranja in socialnih medijev, ob tem pa prevprašuje tudi praktične učinke postmodernega relativizma. V novem poglavju z naslovom Točka preloma je igralna izkušnja WYT posodobljena z elementi, ki se odzivajo na aktualne družbeno-politične situacije, prostor video igre pa se prelije v prostor razstave. Galerija in pripadajoča ji “resničnost” sta le še en (ne-privilegiran) košček ledene gore, del sveta “mnogih resnic”, v katerem vsakdo izbere/odkrije svojo. Informacijsko-ideloška pot te misije in hkrati osebnostnega testa vodi do več možnih zaključkov – različnih med seboj izključujočih se resnic – ki pa jih igralec_ka s svojimi odločitvami ne le določa in izbira ampak tudi so-oblikuje, utrjuje in širi.

Otvoritev in ogled razstave z avtorjema: Sreda, 5. oktober ob 19:30

Razstava bo na ogled vsak delavnik:

6. – 16. oktobra, 16:00–20:00

17. oktobra od 12:00–16:00

__

Pomoč pri programiranju in oblikovanje zvoka: Srđan Prodanovič

Kuriranje: Tjaša Pogačar

Produkcija: Zavod Projekt Atol

Podpora: Društvo za sodobno umetnost X-OP in KID KIBLA

Zahvala: JP VOKA SNAGA

Sodelujoči:

Sara Bezovšek

Sara Bezovšek je vizualna umetnica, ki deluje na področjih grafičnega oblikovanja, fotografije in novih medijev. Za njeno umetniško prakso je značilno raziskovanje, zbiranje ter shranjevanje vizualnih referenc iz popularne kulture z raznih spletnih platform, filmov in televizijskih serij. Najden digitalni material v tehniki izreži/kopiraj in prilepi združuje v kolaže ter mashup videje in tako skozi apropriacijo ustvarja nove narative. Pri tem jo zanima, kaj ljudje gledajo in delijo na socialnih omrežjih, kako vizualni material potuje po internetu ter kako se spreminja in vpliva na uporabnike. Magistrirala je iz vizualnih komunikacij, smer Grafično oblikovanje, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2018 je med drugim imela samostojno razstavo z naslovom (◉_◉)v projektnem prostoru Aksioma ter prejela študentsko Prešernovo nagrado za mobilno aplikacijo ZNAM. Leta 2019 je svoje delo predstavila tudi na samostojni razstavi Computering v galeriji Kamera v sklopu dogodkov ob deseti obletnici delovanja Kina Šiška.

Dorijan Šiško

Dorijan Šiško je grafični oblikovalec, raziskuje pa tudi druga področja vizualne; sodobne umetnosti kot so ilustracijo, animacijo, instalacijsko, multimedijsko umetnost in VJanje. Njegovi primarni interesi v oblikovanju se ukvarjajo s spekulativnimi, kritičnimi, experimentalnimi, transmedijskimi aspekti oblikovanja. Skozi ustvarjanje vizualno teoretskih svetov svojih delih raziskuje teme, kot so digitalna kultura, internet, futurizem, virtualnost, video igre, znanstvena fantastika in popularna kultura. Bil je likovni urednik družbenokritičnega študentskega časopisa Tribuna, za čigar oblikovanje je prejel Brumnovo nagrado. Je soustanovitelj kulturno-umetniškega društva Kombajn in eden od ustanoviteljev umetniško-oblikovalskega kolektiva freštreš, s katerim redno izdaja maga/zin freštreš in postavlja razstave v Sloveniji ter tujini. Razstavljal je v institucijah kot so KUD Kibli, Kino Šiška, Slovenskem narodnem muzeju, Moderni galeriji, MGLC, GT22, Jakopičevi galeriji in Out to See Festival; New York.

www.dorijansisko.com

S podporo: