Robetina Šebjanič | Aquatocene

*

FriForma, s koncertom Aquatocene Robertine Šebjanič, napoveduje zagon nove podzaložbe SonoLiminal / Inexhaustible Editions. Koncert bo iz Osmoze v živo predvajan preko dunajske spletne platforme Echoraeume: http://echoraeume.klingt.org

SonoLiminal se osredotoča na prostor, kjer obstaja akustično ozračje zunaj antropocenske planetarne prisotnosti. SonoLiminal se usmerja na izdaje zvočnih del različnih medijev na posebnih vinilnih ploščah in artefakte z omejeno kvantiteto.

Prvi projekt SonoLiminal bo izdaja zvočnih kompozicij Aquatocene / V iskanju podvodne tišine intermedijske umetnice Robertine Šebjanič, ki raziskuje fenomen hrupne in zvočne obremenitve podvodne zvočne krajine, katere velik del povzroča človekova prisotnost v morskih habitatih.

Robertina je v zadnjih letih s pomočjo hidrofonov pridobila serijo podvodnih posnetkov. Podvodni hrup je vseprisoten v svetovnih oceanih in morjih in ima velik vpliv na podvodno življenje in njegovo zvočno krajino. Industrijski in tehnološki posegi v zvočno pokrajino oceanov, ki jih povzročajo ladje, sonarji, zvočni topovi (uporabljajo se pri iskanju novih naftnih zalog) pomenijo velikansko obremenitev za občutljiv živalski svet. Povezujejo jih s številnimi škodljivimi posledicami, od nasedanja kitov do Lombardovega učinka, po katerem določene vrste postajajo vse glasnejše, saj lahko le tako preglasijo hrup iz ozadja, kar postopoma privede do povečane zvočne intenzivnosti celotnega habitata.

Sodelujoči:

Robertina Šebjanič

Robetina Šebjanič (1975) živi in deluje v Ljubljani. Njena umetniška in raziskovalna praksa se osredotoča na kulturne, (bio)politične in ekološke stvarnosti vodnih okolij, ki služijo kot izhodišče za raziskavo filozofskih vprašanj o presečiščih umetnosti, tehnologije in znanosti. Njene ideje in koncepti, često realizirani v sodelovanju z drugimi umetniki ali znanstveniki, so izvedene s poglobljenim interdisciplinarnim in integrativnim pristopom. Leta 2016 je bila nagrajena s posebno omembo na Prix Ars Electronica, ter nominacijo nagrade STARTS2020 in STARTS2016. Leta 2017 je bila ena izmed umetnic platforme SHAPE. 2018 je bila na umetniški rezidenci Ars Electronica (Emap / Emare program). Njeno delo Aurelia 1+Hz / proto viva generator je od leta 2019 del BEEP Electronic Art Collection iz Reus-a v Španiji. Svoja dela predstavlja na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah in v okvirumednarodnih razstav in festivalov, bienalov med drugim tudi: Ars electronica Linz, Kosmica festival_ Laboratorio Arte Alameda_Mexico City, La Gaîté Lyrique_ Paris, Le Cube_Paris, MONOM_ CTM Berlin, Art Laboratory Berlin, ZKM_Karlsruhe, re:publica_Berlin, Mladi Levi_Ljubljana, Centro de Cultura Digita_ Mexico City, Piksel_Bergen, OSMO/ZA_Ljubljana, Device art 5.015 at Klovičevi dvori_Zagreb, Eastern Bloc_Montreal, Eyebeam_New York, PORTIZMIR#3_ Izmir, Kiblix festival_Maribor, Spektrum_Berlin, KIKK festival_ Namur, +MSUM (Museum of Contemporary Art Metelkova)_Ljubljana etc... / http://robertina.net