KodoVŽivetja | spletno srečanje z Majo Kraljič

DATUM: 21. december 2020 | 18.00
LOKACIJA: interneti
STREAM: https://vidra.radiostudent.si/kodovzivetja

Na zadnjem letošnjem (spletnem) srečanju KodoVŽivetij bomo zopet - tokrat v malce drugačni luči - predstavili orodje TidalCycles, ki ga je so-ustvaril pionir algorave zabav Alex McLean iz Sheffielda (UK). Okolje TidalCycles (krajše: Tidal) omogoča ustvarjanje glasbenih vzorcev za v živo programirano glasbo. Tokrat bo Maja Kraljič predstavila svojo izkušnjo s TidalCycles v kontekstu soundscapinga, ki ga boste lahko podrobneje spoznali v okviru njene delavnice v januarju 2021. Sledila bo kratka predstavitev projekta EU projekta On-the-Fly, v okviru katerega se bo Društvo Ljudmila v naslednjih dveh letih posvetila slovenskim in evropskim akterkam in akterjem live codinga.

---
Srečanja skupnosti za Live coding

Letos smo pod imenom KodoVŽivetja začeli z novo serijo srečanj v sklopu PIFlab. Posvetili se bomo kodiranju v živo (Live coding), pri katerem je na ogled drobovje softvera, ki v živo generira glasbo in/ali sliko, prav tako v živo pa ga nastopajoči spreminjajo, do- in raz-grajujejo.

Kodiranje v živo ponuja dostopno in vključujočo izkušnjo digitalnega nastopa, s katero podiramo meje med programiranjem in igranjem, kompozicijo in improvizacijo, rušimo pa tudi pregrade med občinstvom in izvajalci, saj z vpogledom v zaslon nastopajočega pokukamo tudi v principe, metode in algoritme, ki proizvajajo zvočno, vizualno ali sinestetično izkušnjo, ki smo ji priča.

Izmenjavali si bomo izkušnje, interese in vprašanja, spoznali orodja in programske jezike, namenjene kodiranju v živo, se v njih preizkusili in tako drug ob drugem osvojili osnove te zabavne, intrigantne in multidisciplinarne zvrsti improviziranih audio-vizualnih nastopov ter zgradili aktivno domačo celico široke skupnosti Live koderjev po svetu.

V pomoč pa nam bosta izkušena navigatorja po vodah tehnološke umetnosti, dva Lukata - Frelih & Prinčič.

Sodelujoči:

Luka Prinčič je glasbenik, performer in intermedijski umetnik. Ustvarja računalniško podprto elektronsko in eksperimentalno glasbo, potopitvene zvočne pokrajine, glasbo za oder in video. Izstopajoče je njegovo sodelovanje v plesnih projektih z avtorji, kot so Maja Delak, Matija Ferlin ali Maja Smrekar, z Majo Delak nastopa tudi v duu Wanda & Nova deViator. V zadnjem času je izdal odmevni plošči Requiem To The Future in Albatross EP in zaključil serijo avdiovizualnih performansov Razpoke vmesnika. Vodi Kamizdat, spletno založbo za raziskovalno elektronsko glasbo, v vsem tem, založniškem, raziskovalnem in ustvarjalnem delu ves čas razmišlja svojo vlogo v umetniškem družbenem sistemu.

Maja Kraljič je spletna razvijalka, ki gradi feministični internet z odprtokodnim programjem. V svojem prostem času vodi digitalne delavnice, raziskuje kodo, se igra z glasbo, filmom in 3D prostori. Maja je del berlinske koderske skupnost in je članica Lezbično-feministične Univerze.

S podporo: