Modul@rnice | Modularna sinteza z Bastl Instruments

*
*

Modul@rnice: Modularna sinteza z Bastl Instruments ♫♫♫
➤ 29. februar | 11.00 – 20.00 (s premorom za kosilo)
➤ 2. in 3. marec | 17.00 – 21.00

Drugi dogodek letošnjih Modul@rnic bo edinstvena priložnost, da domov odnesete svoj lastni osnovni Eurorack modularni sistem in zadostno znanje patchanja. Udeležencem delavnice bo omogočen enkraten začetni korak v svet modularne sinteze, ki ga bodo tekom leta, v sklopu serije delavnic o modularni sintezi Modula@rnice lahko še nadgrajevali.

Za lažji in hitrejši vstop v svet MS vam bomo v okviru delavnice priskrbeli cenovno ugodno, a zanesljivo ohišje in napajalnik in vam tako olajšali nadležno delo iskanja pravega ohišja, izbira katerega je za začetnike pogosto težavna. Uporabili bomo standardno ohišje HP84 (426.72mm), ki vam bo v nadaljnjem delu omogočilo prosto dodajanje modulov po lastni izbiri.

Ker zvočnih omejitev v modularni sintezi praktično ni, se bomo izdelave lotili sistematično. Za potrebe kar najbolj razgibane zvočne slike, ki jo lahko omogoči osnovni sistem, bomo uporabili semi-modularno zvočilo in tri standardne module, kot so oscilator, sekvencer in filter. Udeleženci delavnice bodo sestavili semi-modularni sintetizator Kastle in 3 module iz Bastl Instruments zbirke (Tromso, Cinnamon in Popcorn), vse skupaj umestili v DIY leseno ohišje ter s pomočjo izkušene Bastl ekipe celoten sistem povezali tudi z napajalnikom. Če že imate katero od semi-modularnih zvočil (npr. Make Noise 0-Coast, Volca Modular, Arturia MiniBrute 2, softPOP, bitRanger, …), ga prinesite s seboj (in Kastla zares ne potrebujete).

Prvi dan delavnice bo posvečen izdelavi (zaželjeno je znanje spajkanja!), drugi in tretji pa umeščanju v ohišje ter spoznavanju z novonastalo modularno mašino.

Delavnici bo v začetku aprila sledilo nadaljevalno predavanje Václava Pelouška o osnovah modularne sinteze, zvoku, elektriki in signalih.

➤ PRIJAVA: Opozarjamo, da modularni sinti niso poceni. Cena materialov, ki jih za delavnico potrebujete, je v sklopu udeležbe delavnice še vedno bistveno nižja, kot če bi posamezne elemente na trgu naročali posamično. BREZPLAČNA UDELEŽBA: V kolikor si materialov ne morete privoščiti, a vas modularna sinteza že od nekdaj zanima, ste vseeno toplo vabljeni, da se delavnice udeležite in na njej tudi aktivno sodelujete. Končni izdelek v tem primeru ne bo vaš, bosta pa dva modularna sistema (če ne trije), vedno na voljo vam in širši skupnosti, da jih uporabljate, nanje igrate in si jih nemara celo izposodite v “sint knjižnici” na osmo/zi. Prijave do nedelje, 24. februarja, zbiramo na delavnice@projekt-atol.si – v prijavi navedite kateri paket oziroma modul želite sestaviti (informacije glede plačila po emailu). Izdelek ostane v vaši lasti. Delavnica bo potekala v angleščini in je primerna tudi za popolne začetnike, zaželjeno je znanje spajkanja.

➤ Paketi:
♬ Začetni paket: Kastle + Tromso, Cinnamon in Popcorn + ohišje + napajalnik + bus board + adapter + nosilci + set kablov = 390 €
♫ Full modular: Tromso, Cinnamon in Popcorn + ohišje + napajalnik + bus board + adapter + set kablov = 330 €
♪ Zgolj modular: v kolikor že imate svoj modularni sistem ga lahko nadgradite z različnimi moduli iz Bastl zbirke (cenik: https://bit.ly/3bdqnMQ)
♩ Eurorack začetni paket: ohišje + nosilci + napajalnik + adapter + bus board = 75 €

Bastl Instruments je dinamično in skupnostno orientirano podjetje, ki se osredotoča na produkcijo ročno izdelanih elektronskih glasbenih inštrumentov. Njihovi izdelki vznikajo predvsem iz potreb, ki jih imajo kot glasbeniki ter vključujejo vse od namiznih instrumentov in pripomočkov do modulov za eurorack modularne sisteme. Skupnost Bastl Instruments sestavljajo glasbeniki, hekerji, umetniki, izumitelji, oblikovalci, DJji in inženirji, ki gojijo strast do oblikovanj inovativnih zvočnih okolij in družbenih situacij. Njihovi instrumenti zvenijo edinstveno, so DIY in prilagodljivi ter tako gonilci družbenih interakcij na spletu in v živo. Delujejo v Brnu na Češkem. https://bastl-instruments.com/

Produkcija: Zavod Projekt Atol, s podporo Ministrstva za kulturo in Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana. Delavnica poteka v sodelovanju z Bastl Instruments, ki se jim za vso pomoč in podporo pri izvedbi delavnice iskreno zahvaljujemo.

S podporo: